Zremasterovaný Eddie útočí

16.06.2008 05:00 - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Metalová legenda Iron Maiden se i po třiatřiceti letech na scéně snaží být v popředí a dodržovat laťku, kterou nastavili v osmdesátých letech. Kromě posledního řadového CD "A Matter Of Life And Death" na sobě stále pracují, což dokazuje i zremasterované DVD "Live After Death".
7/10

Iron Maiden - Live After Death

Skladby: DVD 1: Chruchill Speech/Aces High, 2 Minutes To Midnight, The Trooper, Revelations, Flight Of The Icarus, Rime Of The Acient Mariner, Powerslave, Number Of The Beast, Hallowed By The Name, Iron Maiden, Run To The Hills, Running Free, Sanctuary
DVD 2: History Of Iron Maiden, Behind The Iron Curtain, Rock In Rio '85, 'Ello Texas, Gallery, Promotional Clips
Vydáno: 04.02.2008
Celkový čas: 90 a 180 minut
Vydavatel: Parlophone
Po více než dvaceti letech jsme se konečně dočkali slavného koncertního záznamu "Live After Death" od Iron Maiden na DVD. Předtím vydaná kazeta s touto show co do kvality za moc nestála, a tak se muzikanti společně s vydavatelství rozhodli starý koncert vyčistit a jeho slávu stvrdit vylisováním stříbřitých kotoučů. Digitální kabátek ale prospěje všem záznamům, otázkou je, co nového set přinese - vedle vynikajícího zvuku v 5.1 DD je na druhém disku hromada bonusů.

První DVD nese třináct skladeb pořízených na show v Long Arena Beach v Kalifornii z roku 1984. Na písních je poznat, že prošly velkými kosmetickými úpravami. Fanoušek ocení především čistý a kvalitní zvuk a samozřejmě i obraz, který i na široké plazmě s ohledem na datum pořízení vypadá pěkně. Ačkoliv muzikantům digitálně čistá pleť velice sluší, rušivé elementy se přece jen najdou. Světla některých reflektorů (hlavně červených) jsou silně ohraničená do kruhů. Oproti pohledu na vlasatého Dickinsona v uplých kalhotách, skákajícího Harrise a energii tryskající z koncertu se ale jedná opravdu jen o maličkosti. Bruce s návštěvníky občas prohodí nějaké to slovo a při té příležitosti objasňuje zaměření Iron Maiden. V té době se totiž okolí do skupiny naváželo, že uctívá Satana a že působí morálně špatným dojmem. Jak ale dneska víme, o nic takového muzikantům nikdy nešlo.

"18. prosince 1983, na konci koncertní trasy World Piece Tour, udělali Iron Maiden něco nemyslitelného. Brutálně zabili svého maskota Eddieho, aby ho několik týdnů na to oživili psaním nového řadového alba 'Powerslave'..." Přesně takto začíná druhé DVD, které ve své první části vypráví celý příběh o přípravách v té době chystané desky "Powerslave" a následujícího turné. Celý dokument trvá hodinu a po něm následuje další dokumentární snímek "Behind The Iron Curtain". Záznam byl pořízen během turné v roce 1984 v Polsku a v dalších zemích za železnou oponou. Součástí je i sedm písní, přičemž první "Aces High" je proložena prostřihy z válečného prostředí. Nechybí ani krátký záběr na Adolfa Hitlera při projevu.

Další kapitolou bonusového disku je padesátiminutový záznam "Rock In Rio '85". Zachycený koncert není zdaleka tak kvalitní jako show na prvním DVD, ale pro účel podívat se a případně nostalgicky zavzpomínat bohatě stačí. Mezi poslední části patří sekce "Promos" a hlavně část "'Ello Texas", kterou obzvláště doporučuji. Vidět zpěváka formace v sombreru a v masařkách je prostě nezapomenutelné. V následující části "Gallery" se můžete pokochat programem celého turné, fotkami z cest a také ze studia a samozřejmě nechybí ani umělecká sekce s Eddiem jako s faraonem či pilotem. Posledním článkem jsou promo klipy ke skladbám "Aces High" a "2 Minutes To Midnight".

"Live After Death" je skvělou a co do hodnocení vysoce nadprůměrnou kombinací koncertního DVD a dokumentárních záběrů. Každý velký fanoušek Iron Maiden tento balíček ocení a jistě pro něj najde čestné místo v poličce. Navíc více jak čtyři hodiny kvalitní zábavy dneska jen tak někde nenajdete.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY