MP3 Jukebox 24/2008

11.06.2008 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Quiet Village - Circus Of Horror (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: exotica, samplofonie

Quiet Village - Silent Movie
Italské gangsterky, disco remixy, acid rock, dřevní soul nebo kavárenská hudba, to všechno milují a samplují Quiet Village. Dvojice producentů a lovců vinylů na svém debutu "Silent Movie" předvádí dokonalé zvukové koláže, které se asi nejvíce blíží soundtracku k tomu nejfantastičtějšímu filmu, který kdy byl (či bude) natočený. Americký hudební tisk desku ohlašoval jako "nejlepší album postavené čistě na samplech od "Since I Left You" Avalanches", ale Joel Martin a Matt Edwards si neužívají nekonečných možností sampleru, oni se z útržků zvuků ze zaprášených vinlylů snaží vytvořit novou kvalitu. "Circus Of Horror" je návrat do zlatých časů psychedelického rocku, promíchaného s dramatickými filmovými smyčci.
Electric President - Monsters (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: dream pop

Electric President - Sleep Well
"Sleep Well" přejí v názvu nové desky američtí Electric President. Jejich delikátní intimní pop skvěle zapadá mezi ostatní projekty na Morr Music (Lali Puna, Múm, The Notwist) a naše ukázka "Monsters" hodně připomíná lepší chvíle The Postal Service. Je to krásná hudba, ale nemůžu si pomoci a v podtónu slyším i něco děsivého. Myslím, že nebudu spát zase tak klidně.
Fleet Foxes - White Winter Hymnal (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: barokní pop

Fleet Foxes - Fleet Foxes
Pětičlenný seattleský band Fleet Foxes mluví o své hudbě jako o barokním popu a je jen na vás, co si pod tím představíte. Z jejich velmi dobře přijaté debutové desky dýchá atmosféra nekomplikované lidové hudby, která ale není v žádném případě hloupá. "White Winter Hymnal" to shrne lépe než moje klopotné popisky, klenutou harmonii refrénu si snad ani nelze nezamilovat. Pokud se vám líbí Vampire Weekend, Fleet Foxes kráčí po stejné cestě s podobně výtečnými výsledky.
James Brown - There Was A Time (Kenny Dope Remix) (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: funk

Různí - Verve Remixed 4
Jazzový label Verve před léty inicioval zajímavý projekt, při němž poskytl svůj katalog producentům současné klubové hudby. Výsledkem jsou tři alba "Verve Remixed" (i s doprovodnými kolekcemi originálů "Verve Unmixed") a právě teď k nim přibývá čtvrtý příbuzný. Na jedné straně stojí silná sestava v čele s Billie Holiday, Ninou Simone nebo Sarah Vaughan, na druhé zase Diplo, Psapp nebo 9th Wonder. V naší ukázce se do křížku s Jamesem Brownem pustil Kenny Dope, neboli polovina klubových stálic Masters At Work. Na funkového krále si nedovolil žádné podpásovky a chytrou prací s rytmickým podkladem ještě podtrhl výbušnost skladby, kterou Brown natočil v roce 1967. Dobrá práce, která neurazí ani milovníky dřevního funku ani jeho současné digitální pokračovatele.
Melvins - Nude With Boots (7/10)
MP3 ke stažení (Pitchfork)
žánr: stoner rock

Melvins - Nude With Boots
Melvins jsem asi před měsícem viděl na koncertě v Rakousku. Užívali si zdvojených bicích a působili na mě dojmem parního válce. Možná už tehdy hráli něco z nové desky "Nude With Boots", ale mezi námi - všechny jejich skladby mi ten večer splynuly do jednolité masy pomalu tekoucího riffového asfaltu. Album vyjde na začátku července a Melvins titulní skladbu vyvěsili na internet. Připomíná věci z poslední desky "(A) Senile Animal", za což může fakt, že byla nahraná ve stejné sestavě (tedy po fúzi s těžkotonážníky Big Business). Zároveň je slyšet, že Buzzo se k mikrofonu příliš nehrne a většinu skladby nechá odehrát ten dobře namazaný stroj.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY