Prahu políbili žhaví maskovaní pekelníci

07.06.2008 09:35 - Kateřina Červenková | foto: facebook interpreta

Americká glamrocková kapela Kiss si letos připomíná pětatřicet let na hudební scéně. Kulatiny oslavuje na světovém turné, během kterého se zastavila i v Praze. Živelnou show plnou efektů a chytlavých hitů hostila přes dvě hodiny takřka vyprodaná O2 Arena.
Kiss, O2 Arena, Praha, 6.6.2008
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
U vchodu do haly se tlačilo - nepřekvapivě - mnoho hvězdných, vesmírných a kočičích mužů i démonů v tričkách s dvojitým bleskem. Ďáblové Kiss přijeli dát svojí nažhavenou pusu na dobrou noc Praze už potřetí. A pokaždé je čekal plný stadion natěšených fanoušků, kteří vždy patřičně ocení tuhle zábavu. Pro někoho laciné zboží a nevkus s tunou mejkapu, nejen pro těch několik tisíc pátečních návštěvníků ale neuvěřitelná show naditá líbivými hity a působivými efekty. A Kiss se rozhodli slavit v plné síle. Na svém aktuálním turné Alive 35 vystupují v opravdu silné sestavě: nezničitelné duo Paula Stanley a Gene Simmons doplňuje úžasný bubeník Eric Singer a poměrně nová tvář (samozřejmě schovaná za Aceovu vesmírnou masku), výtečný kytarista Tommy Thayer.

Kiss si s sebou přivezli poprockovou předkapelu Cinder Road. Ti loni teprve vydali svůj debut a během turné představují právě materiál z téhle desky. Sympatická parta z Baltimoreu v čele s poměrně charismatickým zpěvákem Mikem Ruoccem se nadšeně přiřítila na pódium už pár minut před osmou. Publikum se snažila získat především svými skotačivými, líbivými melodiemi. Předvedli půlhodinku ostřejšího, ještě trochu nevyzrálého rocku s dávkou nepostradatelných emocí, ale diváci už byli povětšinou myšlenkami jinde.

Kiss, O2 Arena, Praha, 6.6.2008
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Během přestávky upozorňovala plátna nad jevištěm potenciální zákazníky, že se celý koncert (jako ostatně všechna vystoupení v rámci celého turné) nahrává a kdo bude mít zájem, může si jeden z těch patnácti set exkluzivních živáků za přibližně dvacet euro pořídit. Do uší organizátoři pro ukrácení čekání pouštěli The Who, kolem deváté však začala reprodukovaná hudba výrazně sílit. Nad pódiem se spustila černá opona s charakteristickým stříbrným nápisem Kiss. Chvíli na to se do úderného bubenického intra rozsvítila efektní purpurová světla a opona šla s jásotem davu nahoru. Na pohyblivých plošinách sjížděla dolů kapela v plné komiksové zbroji.

Eric Singer zakotvil s bicími kousek nad zemí, aby nad ohromnou jevištní plochu vyčníval. Ostatní se pak navzdory svým tradičním, nezdravě vysokým podpatkům energicky rozeběhli po scéně. Halou se rozezněla písnička "Deuce", kterou kapela zahajuje všechny koncerty svého narozeninového turné. Na ni navázala skladba "Strutter", která stejně jako otvírák pamatuje úplné začátky maskované skupiny. Pak se pořádně přitopilo pod kotlem a v sále bylo teplo, tepleji než v pekle, což Simmons na závěr vyšperkoval planoucí pochodní v ruce.

Kiss, O2 Arena, Praha, 6.6.2008
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Slova se chopil rozený showman Paul a už se ho v průběhu večera vlastně nepustil. Přivítal se s Prahou, laškovně si pohrál s oddaně skandujícím publikem. Ve vypasovaných kalhotách a s holou, vypracovanou hrudí, se kterou se ve svých šestapadesáti letech opravdu může chlubit, se producíroval po scéně na svých vysokých kramflecích lépe než kdejaká lehká děva. Smyslně s mimskou grácií špulil svoje červené rty a pomrkával hvězdným okem. Rozverně, vyléčen z bronchitidy, dirigoval celou vroucí podívanou.

Začátek kapela opravdu napálila, není tedy divu, že si v polovině dopřála oddech. Scénu zavalil dým, uprostřed kterého se vynořil kytarista Thayer a dráždil svůj nástroj, až ho dohnal k výbušným reakcím a jako římská svíce prskal oheň. Tommy Thayer především ukázal, že si Kiss vybrali opravdu zručného kytaristu. Svoji chvilku slávy dostal i Eric Singer, který si zpoza bubnů zazpíval písničku "Black Diamond". Nejen, že celý večer jasně udával rytmus a spád koncertu, ale zaslouží si i nálepku nejlepšího vokalisty ve skupině. Nastoupeni v plném počtu pak Kiss ještě chvilku koketovali se svými fanoušky (Stanley se zamotal do vhozené vlajky), pak nabrali čerstvé síly na další strhující jízdu. Zahráli ještě například "Let Me Go, Rock'n'Roll", "Lick It Up" nebo "C'mon And Love Me". Prvním vyvrcholením byla "Rock And Roll All Night", které kapela tak trochu vděčí za slávu. Její chytlavý refrén si sborově zazpívala celá aréna. Simmons a Thayer vyjeli na plošinkách vysoko nahoru a Stanley ráznými pohyby kytarou spouštěl jiskřící hromobití. Na diváky po celou písničku sněžily bílé konfety. A kapela se na malý moment rozloučila.

Kiss, O2 Arena, Praha, 6.6.2008
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Rozpálené publikum nadšeně uvítalo přídavek, dynamickou "Shout It Out Loud". V jedovatě zelené a výstražně červené záři reflektorů se výhružně rozhlížel Simmons. Na krku kytara ve tvaru sekáčku, stékající krvavé kapky po bradě a těkající zlostné oči. Napětí gradovalo, až mu z úst vytékaly proudy rudé tekutiny a baskytarista ve svém robustním brnění (s holými šlachovitými stehny a nadpřirozeným mužstvím v ochranném pouzdře s červenými flitry) rozpřáhl netopýří křídla a vzlétl vzhůru na horní část konstrukce. Tam mezi plamenomety zazpíval "I Love It Loud".

Dramatickou atmosféru uvolnila až lascivní, glamrocková milostná poezie "I Was Made For Lovin' You". "Love Gun" patřila zase Stanleymu, který se svezl až doprostřed sálu, kde písničku mezi natahujícími se rukama fanoušků zazpíval a dovádivě odtančil. Jako bonus jsme ještě dostali "Detroit Rock City" a pochvalu, jak to byl příjemný večer. Spustil se oslnivý ohňostroj a ohlušující dělbuchy. Dvouhodinová nepřetržitá smršť rock'n'rollových hitů se tak dostala do impozantního finále.

Kiss, O2 Arena, Praha, 6.6.2008
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Kiss se kdysi z rozmaru schovali za nestárnoucí masky. Dneska jim můžou poděkovat za to, že stále vypadají jako na začátku kariéry a v očích svých posluchačů díky tomu nemohli zestárnout. Ovšem masky jsou jen takový efekt pro efekt, kamuflující některé nedostatky - třeba muzikantské nešikovnosti se už tak lehce neschovávají. Kiss však dokázali, že tady maskování zatím nepotřebují. Show od začátku do konce!

Setlist: Deuce, Strutter, Got To Choose, Hotter Than Hell, Nothin' To Lose, C'Mon And Love Me, Parasite, She, 100 000 Years, Cold Gin, Let Me Go Rock 'N' Roll, Black Diamond, Rock And Roll All Nite, Shout It Out Loud, Lick It Up, I Love It Loud, I Was Made For Lovin' You, Love Gun Detroit Rock City

Kiss, Cinder Road, O2 Arena, Praha, 6.6.2008

Fotogalerie:

Kiss, O2 Arena, Praha, 6.6.2008
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Kiss, O2 Arena, Praha, 6.6.2008
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Kiss, O2 Arena, Praha, 6.6.2008
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Kiss, O2 Arena, Praha, 6.6.2008
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Kiss, O2 Arena, Praha, 6.6.2008
© Jiří Kosnar / musicserver.cz


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY