Osvědčené postupy, které stále fungují

26.05.2008 00:00 - Ondřej Michal | foto: facebook interpreta

Na co Trent Reznor dříve potřeboval dlouhé roky, na to mu nyní stačí pár měsíců. Mozek kultovních Nine Inch Nails je ke svým fanouškům štědrý a po velmi krátké době jim předkládá další album. Jak se již stalo zvykem, vyvěsil "The Slip" na webu, a to zcela zdarma.
8/10

Nine Inch Nails - The Slip

Skladby: 999,999, 1.000.000, Letting You, Discipline, Echoplex, Head Down, Lights In The Sky, Corona Radiata, The Four Of Us Are Dying, Demon Seed
Vydáno: 05.05.2008
Celkový čas: 43:45
Pakliže jste ještě nestrávili sáhodlouhý experiment "Ghosts", měli byste si pospíšit. Trent Reznor totiž doslova několik týdnů od vydání víc jak stominutové instrumentálky přichází s kolekcí deseti nových skladeb. Těžko soudit, zda je to způsobené pocitem volnosti po rozvázání smluv s vydavatelskou firmou, nebo pouze umělcovým tvůrčím přetlakem. Faktem ovšem je, že zatímco se například v devadesátých letech prodlevy mezi jednotlivými alby Nine Inch Nails počítaly na dlouhé roky, teď se dá hovořit o měsících.

Stejně jako u předchozí "Ghosts" tak i tentokrát Reznor vynechal ze hry zavedené distribuční sítě a celé album dal zdarma ke stažení na internetové stránky kapely. O tom, že se v útrobách Reznorových studií něco chystá, napověděla ochutnávka "Discipline". Ta se s několikadenním předstihem objevila rovněž na webu. Ze zákulisí prosákly zprávy o tom, že nahrávání trvalo pouhý měsíc. Pravdou je, že tak krátké přípravy desky nejsou pro Reznora perfekcionistu zrovna typické.

Až desítku skladeb několikrát proženete svým přehrávačem a začnete se v tracklistu trochu orientovat, dojde vám, že "The Slip" je poměrně čitelná deska. Převážná část skladeb je postavená na přehledné rytmice, kterou tvůrce se svým týmem obalil do dobře známých zvukových vrstev. Ty již jasně definoval na několika předchozích počinech. Jistě, jsou tady i výjimky. Ty zastupuje úvodní ambientní intro "999,999", které lze považovat za jakousi rozjezdovou dráhu alba. Druhou je pak temná věc "Corona Radiata" se stopáží přesahující sedm a půl minuty. Zbytek desky se pak odvíjí podle zavedených postupů, které zaručí, že nebude třeba dlouhého přemýšlení, co že se vám to právě line ze sluchátek.

Mám trochu obavy, že vzhledem ke krátké době, která dělí "The Slip" od předchozího alba, a vzhledem ke krátké době nahrávání mnoho lidí podlehne mylnému pocitu, že se musí zákonitě jednat o špatné, respektive odfláknuté album. Je také docela možné, že se některým milcům rané tvorby bude zdát již zvukově poněkud "mimo". Je ovšem potřeba si uvědomit, že v dnešní době již nelze na Nine Inch Nails pohlížet v kontextu prvních nahrávek. Jedná se totiž o dvě samostatné nádoby, byť neoddělitelně propojené. Jedna kapitola je již dopsána a uzavřena, tu další Trent Reznor teprve píše. Její nedílnou součástí je i aktuální "The Slip".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY