Naostřené žiletky aneb Good Charlotte si získali Prahu

01.04.2008 13:13 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Před koncertem bylo Kongresové centrum v obležení mladé generace. A po něm? Na svá -náctiletá dítka čekaly maminky, aby je doprovodily domů, do postýlky. Přes průměrný věk publika nepřesahující šestnáct let se v neděli díky Good Charlotte uskutečnil jeden z nejlepších koncertů letošního roku.
Good Charlotte, Clou, Kongresové centrum, Praha, 30.3.2008
© Jakub Havlas / musicserver.cz
Krátce po poledni začaly ke Kongresovému centru proudit davy zmalovaných teenagerů. Jejich modly, americká punkrocková kapela Good Charlotte, zavítaly do pražské metropole. Mimopražští příznivci, kteří nevěděli, kde se centrum nachází, mohli stopovat kapičky krve a ztracené žiletky. Většina fanoušků a fanynek se rekrutovala právě z řad emo existencí, a tak patky vesele poletovaly svěžím jarním větrem a na tvářích slečen s čerstvým občanským průkazem se objevovaly známky slasti, kdykoliv někdo z davu zakřičel jméno Joela či Benjiho. Mezi oddané stoupenkyně se ale odvážil jen bubeník Dean, který rozdal několik podpisů, ve stejnou dobu na Staroměstském náměstí obědvali Benji Madden a jeho přítelkyně Paris Hilton.

Paris Hilton na Prahu nebude vzpomínat v dobrém, hudebníci z Good Charlotte si však Prahu podmanili a snad fungovala ona chemie i naopak. Jejich předskokanem byla česká kapela Clou, která odvedla průměrný výkon. Natěšené publikum jí sice aplaudovalo, avšak co se kvality týče, zůstali Clou daleko za očekáváním. Kromě kultovního "Island Sun" připomínalo jejich vystoupení spíše coververze jedné melodie, každá z následujících písní kopírovala tu předchozí.

Good Charlotte, Clou, Kongresové centrum, Praha, 30.3.2008
© Jakub Havlas / musicserver.cz
To Good Charlotte ukázali sílu jednoduchosti. Kapela se držela tradičního schématu písní a právě v tom spočívá její plus. Velice působivý byl i experiment s klávesami, který posunul koncert GC do "jiných dimenzí". A v jiných dimenzích se pohybovaly během koncertu i fanynky, nesnesitelné teplo dělalo ještě hutnějším jejich křik. Na stranu druhou, takovou atmosféru, jaká panovala v Kongresovém centru, jsem dlouho nezažil; publikum si prostě koncert užívalo a dávalo to patřičně najevo.

Interpreti na jevišti se také bavili. Působilo trochu komicky ale, když Joel - člen kapely, s níž přijela Paris Hilton - několikrát agitoval proti komerčnímu stylu života, celebritám, proti kapitalistickému systému a proti konzumu. Mezi písničkami zaznělo hned několik jeho úvah. A byl to právě Joel Madden, jenž věnoval své ženě a čerstvě narozenému dítěti coververzi "Love Song" od The Cure.

Good Charlotte, Clou, Kongresové centrum, Praha, 30.3.2008
© Jakub Havlas / musicserver.cz
Mezi nejsilnější písně patřily tradiční osvědčené pecky "Boys And Girls", "Keep Your Hands Off My Girl" či "I Just Wanna Live". Jak Joel při úvodním proslovu řekl, cesta do Prahy trvala čtyři alba. Je škoda, že jsme nemohli zažít kapelu při "punkovém" období kolem roku 2002, jejich tehdejší hit "Lifestyles Of Rich And Famous" zní dnes spíš jako recese. V USA nicméně patří Good Charlotte k nejobletovanějším souborům a jak to v neděli v noci vypadalo v Praze, netřeba říkat - vše se točilo kolem dvojčat Maddenových.

Šílenství kolem GC je zasloužené. Jedná se o skupinu, která má přímočaré názory, bratři Maddenovi talent a celkově působí oproti My Chemical Romance či Simple Plan tak nějak lidštěji. A mimochodem, koncert v Praze byl skoro bezchybný, takovou atmosféru by si přál zažít snad každý hudebník, hudební fanoušek i hudební novinář.

Obsáhlou fotogalerii z koncertu najdete ZDE.

Good Charlotte, Clou, Kongresové centrum, Praha, 30.3.2008


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY