Hajp nepotvrzen ani nevyvrácen

25.03.2008 13:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Oxfordská pětka Foals je v hudebních kruzích už nějakou tu dobu skloňována podle vzoru objev roku 2008. Po poslechu jejich premiérové desky "Antidotes" je třeba říct, že velké věci tahle parta opravdu dokázat může, ale na debutu to ještě nebude.
7/10

Foals - Antidotes

Skladby: The French Open, Cassius, Red Socks Pugie, Olympic Airways, Electric Bloom, Balloons, Heavy Water, Two Steps, Twice, Big Big Love (Fig. 2), Like Swimming, Tron
Vydáno: 31.03.2008
Celkový čas: 46:44
Yannis Philippakis a Jack Bevan rozpustili solidně zaběhnutý mathrockový projekt The Egmund Fitzgerald jenom proto, že začal být dle jejich slov až příliš vážný. Zanedlouho oba odešli také z univerzity, a to ze zcela prostého důvodu - aby mohli vydat jeden z nejočekávanějších debutů roku 2008, desku "Antidotes". Foals, jedno z nejčastěji skloňovaných jmen v anketách na téma objev roku 2008, na svém debutu potvrdil alibi všem předpokladům, ale očekáváním samotným už tak docela nedostáli.

Kdyby Underworld (Mk2) na začátku devadesátých let nedošli k "Trainspottingu", ale sebrali do rukou kytary a šlehnuli svoje techno punkem, nebylo na Foals dneska nic zajímavého. Takhle ale mohl kvintet hříbat dát košem takovému producentovi, jako je David Sitek (hádejte třikrát, kdo udělal Yeah Yeah Yeahs...) a dát doma dohromady desku, která je tak nechutně nestravitelná pro běžného posluchače, že je až neuvěřitelně atraktivní pro všechny ostatní.

Jedenáctidílná experimentální skládačka je solidním opusem na agresivní melodie a pravidelně se opakující třítónové riffy, které vnucují vašemu podvědomí jediný příkaz: "Tancuj!" Vrství se přes sebe, ale nesplývají, jsou neustále ve zvukovém spektru dohledatelné a svým způsobem nosné. A znějí nadpozemsky tajuplně. Tahle deska je hlavním chodem na první taneční párty na Marsu, je soundtrackem k filmu "Hříšný tanec 7" i podkresovou palbou pod menu počítačové hry "FIFA 2022". Ano, Foals jsou oním slibovaným hlasem budoucnosti, ale nekřičí bohužel dostatečně výrazně. Alespoň ne prozatím.

Foals na svůj debut neumístili dva osvědčené singly z loňského roku - "Hummer" a "Mathletics". Prý proto, že je tady nový rok a "Antidotes" zachycuje to, jak skupina zní právě v něm. Nechtějí se prý již vracet do (byť hodně nedávné) minulosti. Dobrá, ale jedním dechem je nutné dodat, že Foals se v roce 2008 zřetelně opakují. Ačkoli zmiňované dva singly z desky vynechali, aby se od nich posunuli dál, paradoxně je místy velmi slyšitelně vykrádají. A zatímco aktuální singly z debutu ("Balloons" a "Cassius") v konkurenci dvou zmiňovaných singlů obstát dokáží, dalšího nástupce již na desce budete hledat těžko.

"Antidotes" zní jako celek kompaktně, ale má až příliš jednoznačně definovatelné vrcholy, které spíše navádějí k přesvědčení, že Foals by byli fantastickou singlovou kapelou. Svou první šanci sice nezkazili - hajp ani nepotvrdili, ani nevyvrátili, ale čekalo se od nich přece jen o něco víc. V každém případě se ale na jejich příští album bude čekat se stejným očekáváním, jako se čekalo na to aktuální, a to je přece v hudbě to nejdůležitější...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY