Jitřenka návratu do budoucnosti

25.02.2008 00:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Čtvrtá deska Goldfrapp je jedno velké překvapení. "Seventh Tree" je přírodní dobré jitro nadcházejícího jara a soundtrack pro vysněné léto zároveň. Singl "A&E" pořádně rozčechral vody a fanoušky rozdělil na dva tábory. Jeden pěje ódy radosti, druhý syčí zklamáním. Album se však vyvedlo.
9/10

Goldfrapp - Seventh Tree

Skladby: Clowns, Little Bird, Happiness, Road To Somewhere, Eat Yourself, Some People, A&E, Cologne Cerrone Houdini, Caravan Girl, Monster Love
Vydáno: 25.02.2008
Celkový čas: 41:53
Vydavatel: Parlophone
Stačí úvodní písnička "Clowns" a probudíte se z necitelného vyčkávání na dobrou zprávu. "Seventh Tree" je čtvrtou deskou Goldfrapp, ale zapomeňte na nečekané úskoky hlavní aktérky Alison Goldfrapp, naopak si zaškrtněte stříbrem posypanou glitterovskou éru, glam rock nebo electro retro. Alison evidentně prospěl čas, který strávila během natáčení v poklidu přírody, ostatně zkuste si vybavit poutavé krajinky z bookletu debutu "Felt Mountain" a jste doma. Houpacího koně proto tentokrát uzavřete do skříně, oprašte starý divan a rozhlédněte se kolem sebe.

Troufnu si tvrdit, že něco podobného udělala i tato dvojice. Nevytratil se obrovský Willův cit pro filmové orchestrace a téměř dokonalé souznění s tím, co chce Alison říct. Jenže ona se tu vytrácí všechna ta temná zákoutí, chmurné myšlenky a na povrch se pomalými kroky dere naděje, radost a náznaky průzračné romantiky. Goldfrapp na novince dozráli v poctivý druh jiného popu ovlivněného květinovou érou (tyto průlety hudební historií jsou ovšem rozpoznávacím znakem jejich tvorby). Není to žádné prosté kopírování už kdysi vyřčeného, je to měnící se budoucnost a songy žijí svůj život, mezi jehož prsty proklouzávají slova zpívaná hlasem Alison Goldfrapp, která se svým parťákem Willem Gregorym jako by otočila kormidlem času a skrze svou minulost promlouvají do daleké budoucnosti.

"Seventh Tree" je jako kvetoucí poupě emocí, autoři však nevsadili jen na pomalé písničky. "Little Bird", "Road To Somewhere", "Cologne Cerrone Houdini" nebo "Some People" - zde doporučuji si povšimnout textové vsuvky "Some people, ask how old I am" - vás během prvního poslechu omráčí. "Caravan Girl" nebo "Happiness" jsou svižnějšími melodiemi, které se nikterak nevzdají v boji s trefně vybraným a chytlavě zabírajícím singlem "A&E". Spojení akustických nástrojů, symfonických aranžmá, klavírních linek, táhlých tónů moogovských synťáků a hlasu Alison je zdraví jedině prospěšné.

Nic tu není zbytečně nalajnované s dokonalou přesností a každý může "Seventh Tree" vnímat jinak. Oprašte "Felt Mountain", odstřihněte neblahou minulost a směle se rozeběhněte po rozkvetlé louce směrem k světlým zítřkům. Zrodila se jedna z prvních velkých letošních desek.

Vyšperkovaná limitovaná edice

Ten, kdo si potrpí na pěkná balení a bonusy, by si měl pořídit speciálně zabalené "Seventh Tree", které si zaslouží plný počet bodů. Posluchač k dobru dostane DVD s klipem "A&E" a dokumentem z natáčení alba. K tomu plakát, art kartičky s motivy samotné desky a hlavně knížečku s replikami ručně napsaných textů z originálních poznámek Alison Goldfrapp.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY