Radiohead, hudební podvod roku?

21.01.2008 05:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Radiohead na podzim vydali svou sedmou studiovou desku "In Rainbows" způsobem, o kterém se již básnilo nespočetněkrát a hlavně taky úplně všude. Co když ale všechno není tak úplně zázračné, jak by se na první pohled mohlo zdát? Nevodili nás pánové z Oxfordu tak trochu za nos?
Radiohead
© nme.com
Připomeňme si fakta. Poslední zářijový den loňského roku potvrzují Radiohead dohady o tom, že mají připravené nové studiové album "In Rainbows" a šokují hudební svět tím, že deska bude k dispozici již za deset dnů přes webové stránky kapely. Jo, a můžeme jim za zaplatit, kolik chceme, třeba i kulatou nulu. To je přece cool, ne? Co dodat? No, snad jen to, že s odstupem času mi to zas až tak úplně cool nepřipadá.

Na to, že hudební alba unikají již dlouho před svým oficiálním vydáním, si už zvykli všichni. Fanoušci, interpreti i vydavatelské společnosti. Mnohdy dokonce kolovaly po internetových diskuzích spekulace o tom, jak se o průsak postaral sám umělec či label - ona je to svým způsobem dobrá reklama. V podstatě zcela zdarma aspoň na chvíli zaplníte jménem skupiny a názvem alba vlivné diskuze na hudebních serverech a blozích. Pokud je navíc deska kvalitní, máte vyhráno. Napíšete, že se nejednalo o finální verzi, přehodíte dvě písničky, jednu přidáte a prodeje budou fajn.

Radiohead udělali s "In Rainbows" to samé. Album vyšlo fyzicky, tedy oficiálně, poslední den loňského roku a jeho prodeje byly s nadsázkou řečeno nečekané. S nadsázkou proto, že jen blázen tak vysoká čísla po tom informačním boomu okolo kapely NEčekal. Co se tedy vlastně stalo v říjnu? To Radiohead jen vypustili takový oficiální leak v mizerné (pravda, pro někoho postačující) kvalitě. Akorát se za nic neschovávali a ještě si za to nechali zaplatit. No, měli jsme sice na výběr, ale...

Radiohead
© facebook interpreta
A to je to, co mě na tom irituje. Měli jsme na výběr a každý si vybral. Ačkoli to sama skupina popírá, drtivá většina lidí si album stáhla zadarmo. Ti, co ale zaplatili, zajistili Radiohead velice slušný příjem. Takový nástřel on-line příjmů z "In Rainbows" udělalo nedávno NME a je-li pravdivý, York a spol. se budou usmívat ještě hodně dlouhou dobu. Ale kdo jim vlastně zaplatil? Kdo je takový blázen, že zaplatí za něco, i když nemusí?

Ano, jde o srdcové příznivce skupiny a o věrné hudební fanoušky, kteří neváhají za hudbu stále platit. I když si ji mohou stáhnout zdarma, a to tentokráte dokonce i oficiálně. Smutné na tom je, že právě to je skupina lidí, která se nespokojí jen s tím, že má nové album Radiohead ve formě průměrných empétrojek, ale koupí si desku také ve fyzické podobě. Svým nejvěrnějším a těm, kteří stále finančně podporují hudbu jako celek, dokázali Radiohead prodat jednu věc dvakrát. A těm ostatním dali svou desku zcela zdarma.

Ale třeba Radiohead fanouškům vše vynahradí na chystaném turné po Velké Británii, kterého se můžete zúčastnit za pouhých padesát liber... Pro zajímavost: Babyshambles jste loni na britských ostrovech mohli vidět za liber čtrnáct, Arctic Monkeys za patnáct a Arcade Fire za šestnáct. Pokud byste jako příklad raději něco ještě monstróznějšího, tak Manic Street Preachers zahrají na NME Shockwave Awards a před nimi vystoupí Bloc Party, Kaiser Chiefs, Klaxons a The Cribs. Cena? Třicet liber. Doufám, že stejně jako v případě "In Rainbows" budou za koncert utracené chechtáky alespoň stát za to. Být fanouškem Radiohead je aktuálně holt jeden z nejdražších koníčků, co si umíte představit. Ts, a přitom rozdávali své nové album úplně zadarmo.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY