Jediná slovenská princezna

16.01.2008 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Už pátá kolekce nejznámějších písniček Mariky Gombitové nese název podle skladby "Vyznanie". Historicky zřejmě nejoblíbenější a nejslavnější slovenská zpěvačka nám zatím pořád zpívá z archivu, ale tato výběrovka přináší i jednu novou píseň "Tak som chcela všetkých milovať".
7/10

Marika Gombitová - Vyznanie

Skladby: CD1: Deň ako z pohľadnice, Správne dievča, Prstienky z trávy, Študentská láska, Kufor a šál, Vyznanie, V slepých uličkách, Šaty, Tri slová, Tajomstvo hier, Cirkusový kôň, Deň letí, Územie zázrakov, Srdcia dievčat, Tridsať stupňov v tieni, Muž nula, Kúsok šťastia, Školská lavica
CD2: Prázdninové tričko, Crazy, Korzo chlapčenských myšlienok, Nenápadná, Adresa ja adresa ty, Uličník bozk, Správne dievčatá, Chlapci v pasci, Koloseum, V období dažďa, Neznámy pár, Babylonia, Dvaja, Paradiso, Nespáľme to krásne v nás, Tajnosľubná, Tak som chcela všetkých milovať
Vydáno: 29.10.2007
Celkový čas: 65:44 + 66:53
Vydavatel: Warner Music
Nová píseň "Tak som chcela všetkých milovať" by mohla fanoušky Mariky Gombitové poděsit, kdyby nevěděli, že je z muzikálu "Adam Šangala" a brali ji příliš osobně. Je to totiž neuvěřitelně smutná (a nádherná) píseň o smrti a právě Gombitová jí ještě dala to, co vždy bylo její velkou devizou: krásný hlas a bezbřehou naléhavost. Obého a také dalších věcí si dosyta užijete na dvoudiskové kolekci "Vyznanie".

Právě "Vyznanie" (mimochodem, slovenský "Hit 20. století") je jednou z klíčových písní Gombitové, je v ní všechno a zcela po právu dala nové sbírce jméno. Pokud bychom chtěli vybrat jedinou píseň, jež by Mariku dokonale představila, bude to tato. Ostatně videoklip je na Slovensku stále žádaný a je jakýmsi sestřihem z uměleckého působení Gombitové, jejíž životní peripetie jsou námětem na film.

Mimořádně talentovaná zpěvačka si udržuje stálou popularitu, i když už se léta neobjevuje na veřejnosti a jako interpretka nových písniček se připomíná velmi sporadicky, v posledních letech jen díky duetům s Mekym Žbirkou ("Nespáľme to krásne v nás", "Tajnosľubná"). Žbirka je jedním z klíčových mužů, s nimiž je spjata kariéra Gombitové a abychom jmenovali aspoň některé, nesmíme zapomenout na kapelníka Modusu Jána Lehotského a na textaře Kamila Peteraje.

Aktuální chronologický výběr Maričiných písniček (a nutno zdůraznit: Gombitová je i výtečná skladatelka, která si byla schopna sama složit celou desku!) je reprezentativní, obsahuje singly a písně z muzikálů ("Neberte nám princeznú" je slovenská televizní klasika) a hlavně perfektně dokumentuje tvorbu Gombitové ve všech jejich podobách. Některé písně už dnes mají trochu archaický sound k pousmání a onen charakteristický umělý zvuk bicích vám přesně řekne, která nahrávka je z osmdesátých let, ale budiž, tak to zkrátka bylo.

Spousta lidí věří, že Gombitová má stále co říci a její popularita (a ovšem i míra očekávání) je obrovská. Jestli ještě aspoň jednou vyjede Marika ze své izolace do žhnoucích světel ramp (prý má písňového materiálu v šuplících dost), je otázka. Ojedinělé nahrávky z posledních let dokazují její pořád mimořádný hlas, feeling a duši.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY