Ne vždy je v jednoduchosti síla

21.12.2007 09:52 - Kateřina Červenková | foto: facebook interpreta

Tříletá pražská kapela Orangecap debutuje se čtvrthodinovým albem (loni vydali třípísňové EP). Hlásí se ke značně slepované škatulce pop-punk-metal-rock, která by mohla předznamenávat poměrně zajímavou hudební směsku. Mohla by, u toho to ale končí.
2/10

Orangecap - Vrátit čas

Skladby: OC, Strach, Vrátit čas, Lhář, Tak to mám rád, Čekám dál
Vydáno: 19.10.2007
Celkový čas: 17:16
Vydavatel: SLP Records
Ve výčtu svých hudebních vzorů se Orangecap nezdráhají ohánět vedle Foo Fighters či Blink 182 ani U2. Pyšní se vystupováním po boku Clou, Krucipüsk, Jaksi taksi či Letů Mimo a UDG. Čímž perfektně shrnuli svoji hudbu (až na ty U2), která je neoriginální a dost neumělou parafrází na všechny tyhle skupiny (plus si navzdory instrumentální nedokonalosti přimíchejte ještě úvalskou scénu). Trochu mě zaráží, že se producentem desky "Vrátit čas" stal na české poměry výtečný hudebník Tomáš Vartecký, který většinou dokáže vytřískat silný a svérázný zvuk. Ne vždy se však zadaří.

Základ tvoří jednotný, kolovrátkový hudební podklad. Nic složitého, sázka na jistotu. Jenže zatímco v mnoha případech heslo "v jednoduchosti je síla" zajisté funguje, tentokrát jeho naplnění zůstává pouze u minimalistického obalu. Jinak je absence muzikantské nápaditosti celkem žalostná a bezbarvá; jedinou barevnost přináší snad název kapely.

Nejpůsobivější je intro (rozuměj zapnutý synťák), které má ambice uvést něco velkého. Nic závratného ale bohužel nepřichází, jen vyumělkované snahy o velkolepější zvuk. Technicky to není tak úplně špatné, mně to ale rozhodně nestačí. Zpěv je dost slabý, opatrně vyfrázovaný. Je milé, že chlapci nezapomínají na svoji mateřštinu, kdyby však byly texty v angličtině, tak by se aspoň zakryla komická absence poetiky i potřeby sdělit něco smysluplného a přínosného. Texty jsou totiž snůškou emotivních klišé.

Nevím, kam chce tak mladá kapela vrátit čas, ale to už je na nich. Pár nápadů bych měla, ale nebudu je odsuzovat úplně. Jediné, co já mohu na desce pochválit, je svižnost a spád, se kterými (naštěstí) plyne velice rychle.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY