Reprezentativní výběr hitů-nehitů zpěvačky-nezpěvačky

30.11.2007 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Lucii Vondráčkové bude zanedlouho osmadvacet let a na hudebním poli se pohybuje už v podstatě půlku svého života. Novým výběrovým dvoucédéčkem "Pelmel 1993-2007" v téměř čtyřiceti skladbách, mezi nimiž nenajdete žádnou novinku, jako by uzavírala jednu kapitolu své dosavadní kariéry.
6/10

Lucie Vondráčková - Pelmel 1993-2007

Skladby: CD1 - Vítr, Strach, Hej lásko velká, Markytánka, Však ona vám to pěkně pomotá, Voda, Náhodou, Plot, Cestou necestou, Manon, Hodina duchů, Hop hej, Milion a jedna noc, Santa Fé, Johanka z Arku, Don diri don, Láska na 100 let, Páže, Atlantida / CD2 - Džíny, Kdo tě má rád, Delfín, Zimní královna, Julie, Den D, Cizí pes, Tajná láska, Rok 2060, Kdy jindy, než teď, JMMR, Malá mořská víla, Marmeláda, Tenisák, E.T., Zrcadla, Medvídek z plyše, Kde tě mám
Vydáno: 02.07.2007
Celkový čas: 77:14 + 73:27
Vydavatel: Universal
Česká hudební scéna je velmi specifická v jedné věci. Na špici prodejních hitparád se dost často drží umělci, které rádiový éter v podstatě ignoruje. To je případ i Lucie Vondráčkové. Nebýt nedávného hitu "Vítr", kdy naposledy byla slyšet běžně v rádiích? Přesto drtivá většina jejích desek je ozdobena nejenom zlatem, ale i platinou. To samé už dávno platí i o výběrovce "Pelmel 1993-2007".

U Vondráčkové bylo vždy těžké identifikovat, jestli je více zpívající herečka nebo hrající zpěvačka. Její fanoušky tím možná popudím, ale vyjma raných let ji osobně spíše řadím do první kategorie. Jako zpěvačka vlastní sice velmi rozpoznatelnou barvu hlasu, ale obzvláště po poslechu "Pelmelu 1993-2007" mám pocit, že její hlasový rozsah je poměrně omezený.

Pokud pominu fakt, že se nepovedlo na "Pelmel 1997-2003" nahrát ani jednu novinku, pak se samotnému výběru nedá v podstatě nic vytknout. Na dvou CD rekapituluje, vzhledem k absenci vyložených hitů, hudební kariéru Lucie Vondráčkové velmi dobře. Snad vyjma jedné výjimky nechybí nic podstatného jako "Džíny", "Vítr", "Manon", duet s mladšími bratry Nedvědovými "Kdo tě má rád" či "Marmeláda". Onou jednou výjimkou je duet s Martinem Dejdarem "Step By Step". Vynechat písničku, kterou byla Lucka uvedena v "Šanci" do showbyznysu, je malým hříchem.

"Pelmel 1993-2007" ovšem zároveň odhaluje i jednu neblahou pravdu. Nevím, jestli i vy máte ten pocit, ale Lucka Vondráčková ve své podstatě jen s drobnými aranžérskými obměnami zpívá pořád ten samý styl? Jako by si vůbec nevšímala trendů a aktuálních stylů, což je vzhledem k jejímu věku na pováženou. Odpověď, proč tomu tak je, najdeme v bookletu. Až na několik málo písniček je u všech skladeb jako autor hudby zapsaný Lucčin otec Jiří Vondráček. Ne že by nedokázal napsat dobrou písničku, ale ve chvíli, kdy je čtrnáct let zpívá jedna a tatáž zpěvačka, která se navíc během toho promění z puberťačky na mladou dámu, musí se to na celkovém dojmu nutně podepsat.

Shrňme to tedy konstatováním, že "Pelmel 1993-2007" je velmi dobrý výběr, který částečně nahrazuje a částečně doplňuje "Malou mořskou vílou" z roku 1996. Jestliže touto kolekcí uzavírá nějakou životní kapitolu, pak do té další Lucce Vondráčkové přejme více invence, třeba i té vlastní.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY