Petrova loďka do neznáma

18.11.2007 12:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Začalo období bohaté na výběry, jeden takový servíruje i Petr Muk, který tak oslavuje deset let sólové kariéry. Kompilace nazvaná "Slunce / To nejlepší" sice nabízí jeho největší hity, ale má své mouchy. Skalní fandové zde například najdou bonusy, které jsou ale právě tím největším zádrhelem.
5/10

Petr Muk - Slunce / To nejlepší

Skladby: Slunce, Oh L'Amour (Radio version), Sny zůstanou, Prázdná ulice (p.m.b. version), Neusínej, Stoupám ti do hlavy (Radio version), Tančíš sama (Radio version), Stín katedrál, Až jednou (Grand mix edit 2007), Ty a já (teď a tady), Něžné dotyky (Radio version), Když někoho máš (Radio version), Zrcadlo, Láska tě spoutá, Láska, ta nebezpečná věc, Ráchel 2007, Bon soir mademoiselle Paris, Okno v nebi (bonus)
Vydáno: 08.10.2007
Celkový čas: 65:45
Vydavatel: Parlophone
"Slunce / To nejlepší" je první kompilací hitů Petra Muka a zároveň je snad i jednou z mála, u které mi nevadí, že není řazená chronologicky. Díky rozházení pořadí se totiž dal zamaskovat fakt, že Petr natáčí čím dál slabší počiny. To potvrzuje i jediná regulérní novinka "Sny zůstanou". Bonusů je tu sice více, ale právě ony srážejí kvalitu tohoto výběru. Největší raritou je shalomácká hymna "Až jednou" ve verzi "Grand mix", která byla vzata ze singlu a byla pouze zeditována, proto je u ní číslovka s letošním rokem.

Parta okolo Muka udělala jednu velkou chybu. Je sice hezké, že je tu několik připomínek z dob Oceánu a Shalomu, ale nechápu zařazení nových verzí skladeb "Prázdná ulice" a "Ráchel". Raději bych uvítal originální verze. Upravená "Prázdná ulice" vyšla již na poslední řadovce "Osud ve dlaních", "Ráchel 2007" je pak největší pohromou na tomto disku. Jakýsi náznak gotického odéru přegumoval tomuto legendárnímu tracku kompletně fazónu, zbylo cosi prázdného. A samotný silný text to nezahraňuje.

Posledním bonusem je pocta Karlu Svobodovi "Okno v nebi", v té pomocnou ruku Mukovi podali Petr Janda a Radim Hladík. Skladba by se dala také klidně oželet, místo ní bych na cédéčku viděl radši záplatu v podobě chybějícího prvního sólového singlu "Loď ke hvězdám". Nejsilnějším momentem tak navždy pravděpodobně zůstane balada "Tančíš sama" a několik šlapajících hitů ("Zrcadlo" atd.). Mimochodem, v bookletu uvedené komentáře Karla Deniše jsou občas až příliš oslavné a mimo realitu.

Petr Muk je majitelem nepřeslechnutelného hlasového rozsahu a natočil několik znamenitých skladeb i na své sólové dráze. "Slunce / To nejlepší" by měl být pro něj milník, případně výzva k obměně teamu. Spolupráce s Michalem Šetkou má totiž výrazně sestupnou tendenci a samotný výběr se povedl tak napůl.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY