Slyšeno v předstihu: Craig David - Trust Me

01.11.2007 15:30 - David Věžník | foto: facebook interpreta

Craig David - Trust Me
© facebook interpreta
V podstatě vůbec o sobě nedal šestadvacetiletý britský zpěvák Craig David od vydání alba "The Story Goes..." vědět. Připomněl se jen singlem "Unbelievable" ze zmíněné desky a pak snad už nic. Jako blesk z čistého nebe se tak může zdát zpráva o vydání Davidova čtvrtého řadového počinu "Trust Me". Ten vychází 12. listopadu a dle promo textů má být tím nejlepším, co tenhle zpěvák s medovým vokálem natočil od sedm let starého debutu "Born To Do It". Ve skutečnosti bude tím nejpopovějším. Bude to znamenat rozdíl?

Po prvních posleších se zdá, že ano. Craig David na své čtvrté desce všem dává zapomenout na své undergroundové kořeny a dokonce i na vyšlapanou stezku s cedulí "r'n'b" a touží po tom, aby se na něj vzpomínalo jako na popového umělce. Na umělce, který má rád minulost, na umělce, který se již nadále bude zdráhat experimentovat, na umělce, který se nebojí mainstreamu. To první dokazují samply díla Davida Bowieho (pilotní singl "Hot Stuff") nebo Marvina Gayeho a Diany Ross ("Kinda Girl For Me"), to druhé dokazuje minimum elektroniky a vlivů aktuálních hudebních trendů přítomných na albu, to třetí třeba mash-up "Hot Stuff" s Bobem Sinclarem, který David neváhal vyvěsit na svou oficiální MySpace.com.

Craig David
© medias.ados.fr
Když méně elektroniky a více konzervativnosti, jak tedy "Trust Me" zní? Zjednodušeně a alibisticky řečeno - jako by se nahrávalo na Kubě. Prostředí havanských pláží zapůsobilo na Davida zřejmě natolik, že svoji tvorbu, obrazně řečeno, nechal prostoupit sluncem. V písních tak více než kdy dřív využívá dechů (těch hlavně), klavíru, kytary a vůbec živé rytmiky ("6 Of 1 Night", "Friday Night"), koketuje se soulem ("Just A Reminder", "Kinda Girl For Me") nebo s dubem ("She's On Fire"), což není zas až takové překvapení, uvědomíme-li si, že Jamajka je o pár mořských vln vedle. Společným jmenovatelem pro Davidovu tvorbu pak zůstává několik balad ("Awkward", "Top Of The Hill"...) a jeho čistý sametový hlas.

Nejvýraznějšími písněmi z alba "Trust Me" zůstane zřejmě pilotní singl "Hot Stuff", který album otevírá, a kolaborace s Kanem "This Is The Girl", která jej naopak uzavírá, obé z důvodu nikoliv kvality, ale odlišného zvuku od zbytku alba. Jinak, lze-li to takto předjímat, se zdá, že čtvrté řadové album Craiga Davida bude poměrně obyčejnou popovou nahrávkou.

Posluchači se sami na vlastní uši budou moci přesvědčit nejpozději v pondělí 12. listopadu, kdy se "Trust Me" objeví v obchodech s následujícím tracklistem: Hot Stuff, 6 Of 1 Night, Friday Night, Awkward, Just A Reminder, Officially Yours, Kinda Girl For Me, She's On Fire, Don't Play With Our Love, Top Of The Hill, This Is The Girl.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY