Monaco - New Order trochu jinak?

03.10.2000 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Když jsem vkládal toto CD do přehrávače, byl jsem zvědav jak se Peter Hook vypořádá se svým působením v New Order a co to přinese pro tvorbu projektu Monaco. Výsledek mého "bádání" mile překvapil, více v dnešní recenzi.
7/10

Monaco - New Order trochu jinak?

Skladby: I´ve Got A Feeling, A Life Apart, Kashmere, Berts Theme, Ballroom, See-Saw, Black Rain, It´s A Boy, End Of The World, Marine
Celkový čas: 52:24
Monaco je vedlejší projekt basáka skupiny New Order, kteří už asi tři roky slibují nové album (prý na něm i usilovně pracují), Petera Hooka a druhou polovičkou je David Potts. David se seznámil s Peterem při natáčení alba projektu Reverenge, tento projekt byl prvním počinem Petera Hooka mimo Joy Division a New Order. Odkaz domácnosti New Order je na celém albu znatelný, hlavně v basových a kytarových linkách, na albu to však nevadí, aspoň máte určitou záplatu, když New Order se za poslední roky blýskli jen skladbou na OST "The Beach".

Album je plné pohodové hudby popového ražení, ve které se odráží vliv soudobých hudebních směrů. Peter Hook do každé skladby zakomponoval prvky tvorby New Order, jak jsem již psal, jedná se převážně o basové a kytarové linky. Peter si i zazpíval ve skladbách "See-Saw" a "It´s A Boy", první zmiňovaná ve svém začátku připomíná popík ala Modern Talking a abych se přiznal, trochu jsem znejistěl, jestli poslouchám to správné CD, naštěstí se po minutě ozval kytarový rukopis Petera Hooka a vše bylo v pořádku. Převážnou většinu skladeb však nazpíval David Potts.

Úvod alba patří vypalováku "I´ve Got A Feeling", po kterém následují dvě perly alba. První z nich, "A Life Apart", je rozsáhlejší kompozice, kde se střídá několik hudebních fragmentů, k slyšení jsou sbory jako z nějaké velmi romantické pohádky, trocha country a brnkání balalajek. Následující "Kashmere" je jedna z nejpovedenějších skladeb alba, která má velké hitové ambice, pokud by vyšla na singlu. Jedná se o pohodovou kytarovou záležitost s lehce zapamatovatelným refrénem. Skladba "Ballroom" je na počátku a na konci doplněna o klavírní intro, které jakoby vypadlo z oka – pera skladatele Chopina, ve skladbě dále znějí smyčce připomínající hudbu z filmu "Poklad na Stříbrném jezeře". Závěr alba patří instrumentální skladbě "Marine", ve které jsou slyšet náznaky polámaných beatů a v úvodu skladby zní jakoby z dálky refrén skladby "Kashmere" a šumění moře.

Druhé album projektu Monaco se příjemně poslouchá, možná trochu zamrzí skutečnost, že hudebně to hodně připomíná New Order, jen vám chybí vokalista Bernard Sumner. Chtělo by to více originality. Na druhou stranu je to doopravdy povedené album, které svojí kvalitou bez problému překoná jiná popová alba.

Album: MonacoMonaco
Hodnocení: 7/10
Celkový čas: 52:24
Skladby: I´ve Got A Feeling, A Life Apart, Kashmere, Berts Theme, Ballroom, See-Saw, Black Rain, It´s A Boy, End Of The World, Marine


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY