Web týdne: Midnight Oil

27.09.2000 05:00 - Ondřej Pravda | foto: facebook interpreta

Recenzi z minulého týdne na nové album "The Real Thing" téhle australské legendy jste si jistě přečetli, nyní se blíže podíváme na jejich web. Je totiž opravdu dobře udělaný.
Midnight Oil
© www.midnightoil.com

Tvorbu kapely Midnight Oil snad není třeba příliš představovat, nicméně pro ty nešťastníky, kteří nevědí :), jde o skupinu, která hraje už přes dvacet let rockové písničky v pravém smyslu slova, takže jde o melodické věci, kde je ale znát, že kytara je důležitým nástrojem. Nebo jinak řečeno, australští U2.

Web Oils
© www.midnightoil.com
Ale zpátky ke stránkám. Na úvod nás přivítá jednoduchý obrázek ruky, který je na každé jejich desce. Jednotlivé prsty vedou spolu se samplem zvuku do pěti základních oblastí - poslední zprávy, informace k novému albu "The Real Thing", archív bubeníka Roba, aktivita (viz dále), "stroj času" a technické informace (nutné pluginy, kdo stránky vytvořil apod.) Nyní trochu podrobněji k jednotlivým částem.

Web Oils
© www.midnightoil.com
Poslední zprávy - tady se například dozvíte, že Oils budou utajeně vystupovat na závěrečném olympijském ceremoniálu. Nebo že vyšlo DVD s 2,5 hodinami muziky (klipy, live), rozhovory. Nebo fotky, které při turné po Austrálii udělal basák Bones. Nebo odkaz na stránky s multimediální historií skupiny (viz níže).

Web Oils
© www.midnightoil.com
Real Thing - stránky k novince, kde si přečtete, co vyšlo za singl(y?), texty ke skladbám (v bookletu CD nejsou), seznam koncertů (bohužel hrají jen doma), krátké informace o vzniku alba. Můžete se podívat na pár fotek nebo si stáhnout 50s mp3 skladby "The Last Of The Diggers".

Web Oils
© www.midnightoil.com
Robův archiv - bubeník Rob Hirst je zakládajícím členem, který se autorsky podílí na mnoha skladbách. V této části najdete oddíly věnující se obdobím s dvěma různými basáky, protože nynější Bones je třetí. Jde o fotky různých relikvií z té doby (plakáty apod.). Dál tady lze najít rozsáhlou ediční poznámku, která vyšla k albu "20000 Watt RSL" a taky stránky věnující se poslední "řadové" desce "Redneck Wonderland".

Web Oils
© www.midnightoil.com
Aktivita - myšleno ekologicko-společensko-politická aktivita. Pro Oils byla tato poloha vždy velice výrazná, pro někoho možná výraznější než hudba. Nejen ve svých textech se hodně zaobírají tématy jako je ekologie, vztah k původním obyvatelům různých částí světa, útlak slabších apod. Na rozdíl od jiných se těchto záležitostí účastní hodně aktivně, v roce 1990 se stal zpěvák Peter Garrett prezidentem Nadace pro ochranu australské přírody, a mám dojem, že byl snad i poslancem australského parlamentu. Někomu to možná přijde jako image, jenže oni to myslí vážně. V tomto oddíle najdete odkazy na mnoho organizací zabývajících se těmito záležitostmi.

Web Oils
© www.midnightoil.com
"Stroj času" - odkaz na již zmiňované stránky s multimediální historií skupin, kde si můžete poslechnout ukázky skladeb, počíst si o vzniku desek, vychutnat texty, poslechnout rozhovory apod. Ačkoliv historie končí víceméně rokem 1994, zabere hodně času, než se tím vším proberete a stojí to za to.

Myslím, že k obsahu stránek by to stačilo. Nutno říci, že graficky se jedná o lehce nevyvážený web, je znát, že jednotlivé části vznikaly odlišně, některé se povedly více (Real Thing), některé méně (novinky) nicméně z hlediska obsahu nelze nic vytknout, jde opravdu o dost výživné stránky. A pro ty, kterým to nestačilo, doporučuji si prohlédnout také stránky australské pobočky nahrávací firmy Sony, které jsou sice graficky povedenější a přehlednější, ale pro opravdové fanoušky je stejně recenzovaný web povinností. :)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY