Český punk's not dead?

11.10.2007 05:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

V době, kdy jsou časopisy plné hudebních kompilací nejrůznějších žánrů, které koupíte za směšnou, a pokud si počkáte na levné knihy ještě směšnější cenu, se v EMI rozhodli učinit poměrně nezvyklý krok - navázat na v devadesátých letech hodně oblíbené punkové samplery. Vznikla "Akce punk".
5/10

Různí - Akce punk

Skladby: Apple Juice - Tenhlesong, Flaming Cocks - Dead Cities, Upelestiflus - Push Push The Boyz, Zpraku - Prosluněný ulice, Jaksi Taksi - Ruce spojený, Horská Chata - Wrong, E!E - Everybody, Gangnails - Crypt House, Ryničky 48 - Punk holky, Houba - Tisíceré díky, Do řady! - Ježíš se na Tě dívá, Suffer - Secret Girl, Totální nasazení - Černobílý svět, Goro - Red Hill Kids, S.P.S. - Realita, Zina & Stereophonic Punx - Fate, Dům dětí - Dům dětí
Vydáno: 06.08.2007
Celkový čas: 49:56
Vydavatel: Parlophone
Těsně po listopadu '89 to byl jeden z mála způsobů, jak se k okrajovým (a to bylo tenkrát v podstatě vše) žánrům dostat. Nebyl internet a kapely si leda tak nahrály nekvalitní demo. Mezi lidmi kolovaly ještě nekvalitnější nahrávky pořízené přímo na koncertě, v lepším případě u zvukaře, v horším někde v kotli na kazeťák značky Grundig (dodnes jich mám ve sklepě dost schovaných). Na hlad českého posluchače tenkrát jako první zareagoval Monitor a jako své vůbec první album vydal legendární "Rebelii". Na obrovský úspěch tehdy rychle reagovali další, a tak následovala alba "Punk's Not Dead" (Punc), "Epidemie" (Multisonic) nebo (kde už jsem ten titul dneska viděl) "Akce punk" (AG kult).

A jak už to u podobných kompilací bývá, vedle velkých a slavných kapel.

Z alba mě nejvíc baví Zina & Stereophonic Punx, kteří právě budují kariéru až v daleké Číně. Zina má příjemně přidrzlej hlas a z celé kompilace jejich nahrávka jasně vybočuje. U legend S.P.S. zas až úsměvně překvapí absence jakéhokoliv vývoje za jejich více než dvacetiletou historii. S prvním riffem je bezpečně pozná každý, kdo slyšel alespoň jednu jejich desku. Rybičky 48 i Houba ve svých příspěvcích potvrzují dávno známý fakt, že prostě neumí zpívat (ale ono u punku se snese ledacos). Horská Chata ve své "Wrong" zas mění tempo tak, že přemýšlíte, zda to bylo uměleckým záměrem, nebo je to spíš nezkušeností této party.

Akce punk nabízí přesně to, co byste od podobného kompilátu očekávali, zamrzí snad jen informací prostý booklet (stručné profily zúčastněných bych jistě uvítal nejen já). Jen je pro mě záhadou, kdo si takové album, v dnešním světě kompjůtrů a internetu, koupí.

To nejlepší na konec

Pro čtenáře musicserveru jsme zapátrali na webech všech zúčastněných a od každého vybrali jednu píseň (mp3 nebo video), kterou si zde můžete stáhnout. Pro představu, co na CD všichni punkuchtiví posluchači najdou, je to jistě více než dostačující.

Apple Juice - Tenhlesong (video)
Flaming Cocks - Dead Cities
Upelestiflus - Push Push The Boyz
Zpraku - Noční můra
Jaksi Taksi - Škola
Horská Chata - Budem hrdina (video)
E!E - Najivní
Gangnails - Paranoia
Rybičky 48 - Obyčejnej kluk
Houba - Vězení
Do řady! - Ježíš se na Tě dívá (video)
Suffer - Second Chance
Totální nasazení - Slaný (video)
Goro - Delicate Art Of Letting Go
S.P.S. - Probuďte se
Zina & Stereophonic Punx - Fate
Dům dětí - Dům dětí



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY