Apocalyptica opět spojuje hudební světy

19.09.2007 13:00 - Zuzana Macháčková | foto: facebook interpreta

Finské trio cellistů milujících metal vydalo očekávané album "Worlds Collide", které nabízí řadu zajímavých hostů, hlavně co se zpěvu týče. Apocalyptica tentokrát uzavřela bratrství se členy kapel jako Rammstein, Slipknot nebo Slayer. Tím je dána také nezvyklá tvrdost celé nahrávky.
8/10

Apocalyptica - Worlds Collide

Skladby: Worlds Collide, Grace (With Tomoyasu Hotei), I'm Not Jesus (With Corey Taylor), Ion, Helden (With Till Lindemann), Stroke, Last Hope, I Don't Care (With Adam Gontier), Burn, SOS (Anything But Love) (With Cristina Scabbia), Peace
Vydáno: 17.09.2007
Celkový čas: 48:14
Vydavatel: Sony Music
Apocalyptica s každým albem přinesla něco nového, debutem spojila metal a klasiku, výborným albem "Cult" předvedla netradiční pojetí známých skladeb s vlastní tvorbou a na eponymní třetí desce se ukázala jako kapela-orchestr, která si vystačí sama se sebou. Jen na singl si pozvala spojení dvou výrazných finských hlasů patřících frontmanům HIM a The Rasmus. Možná to mohlo vypadat jako kalkul, protože tyto dvě kapely si dlouho držely status "velmi úspěšných produktů z Finska", ale osobně mám za to, že i hudebně to byl vynikající tah.

Nové album je dalším pokračováním jejich hudebního příběhu. Tentokrát se kapela spojila s řadou osobností zejména z oblasti tvrdších žánrů a podle výsledku se to vyplatilo. V úvodní "Worlds Collide" se ke slovu nejdříve dostávají cella a bicí, ke konci skladby zlověstný klavír předvídá následující "Grace", kde už si Apocalyptica nebere žádné servítky a zve autora hudby k filmu "Kill Bill" Tomoyasu Hoteie. Výrazný hlas vždy okoření hudbu a pokud jde o Apocalypticu, s výběrem zpěváků a zpěvaček ke spolupráci se trefí vždycky naprosto přesně.

Snad jistou zvláštností je skladba "Helden", kterou nazpíval Till Lindemann z Rammstein. Tohle mi připadá spíše jako kousek od Rammstein s hostující Apocalypticou než naopak a nic na tom nemění fakt, že se jedná o předělávku Bowieho "Heroes" v němčině. "I'm Not Jesus", píseň nazpívaná Corey Taylorem (Slipknot a Stone Sour), krásně vystihuje fúzi, kterou se Apocalyptica snaží dovést k čím dál větší dokonalosti. Velmi povedená je "I Don't Care", kde hostuje Adam Gontier z kanadské post-grungeové kapely Three Days Grace. Je dost pravděpodobné, že se stane dalším singlem. Výtečný hlas, drtivý refrén, tahle píseň je jednoznačně tou nejlepší na desce.

Album jako celek zní kompaktně a tvrději než dřívější tvorba, částečně je to i volbou zpěváků, ale kupodivu nejmetalovějším kouskem na albu je instrumentální skladba "The Last Hope". Předchozí deska měla blíže ke klasice, u "Worlds Collide" se zdá, že si to Apocalyptica vyrovnává a upřednostňuje metal. Možná se mnou nebudete souhlasit, protože je jisté, že členové Apocalypticy mají blízko k oběma žánrům. Určitě se však shodneme na tom, že "Worlds Collide" je neskutečně vydařené album.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY