Krok mimo

14.09.2007 05:00 - Václav Trávníček | foto: facebook interpreta

Z rádia, televize či ze serveru YouTube znáte vydařený singl "Kiss Of Dawn", z obalu na vás hledí mužská postava od výtvarníka Harouniho a všechno se zdá být v pořádku. Je tomu ale skutečně tak? Ne, nová deska HIM "Venus Doom" je pouze prázdný produkt v hezkém balení.
5/10

HIM - Venus Doom

Skladby: Venus Doom, Love In Cold Blood, Passion's Killing Floor, Kiss Of Dawn, Sleepwalking Past Hope, Dead Lover's Lane, Song Or Suicide, Bleedwell, Cyanide Sun
Vydáno: 17.09.2007
Celkový čas: 49:08
Vydavatel: Warner Music
Šestá studiovka finských HIM je tady. Jelikož jsme tomuto tématu věnovali na musicserveru rozhovor s kapelou a průvodce po desce, pojďme rychle na věc. Novinkové album "romantiků" nese dvě nej: je to jejich nejtvrdší deska a zároveň také nejslabší. Ville Valo je sympaťák, o tom žádná. Od vydání předchozí "Dark Light" se však v jeho životě seběhlo mnoho událostí, z nich nejvýraznější bylo úmrtí kamaráda a rozchod s přítelkyní. Možná už tušíte - ano, o tomhle je "Venus Doom". Na tom by nebylo vůbec nic špatného, kdyby téma deprese a destruktivní nálady bylo zpracováno originálně. Jenomže ono není.

Venušinu smrt můžeme rozdělit na dvě poloviny, které od sebe dělí desetiminutová "Sleepwalking Past Hope". Zatímco v první půli si HIM jakž takž udržují svůj standard a i přes provařené metalové postupy a zvyklosti si zachovávají vlastní tvář, druhá půlka trpí diagnózou "nedostatek invence". Písně jsou naprosto zbytečné, jako by jen rozmělňovaly nápady z povedenější půlky. Takovéhle songy by mohla natočit každá druhá kapela, která má naposlouchány staré Black Sabbath nebo třeba Waltari, abychom se vrátili do země tisíce jezer. "Cyanide Sun" mlátí prázdnou slámu, "Song Or Suicide" je zase ukázkou toho, že potřeba vypovědět přesáhla potřebu tvořit.

Za poslech tak stojí úvodní čtyřka, respektive pětka písní. I když v nich HIM nezapřou své vzory, zůstávají svoji. A dokážou napsat třeba tak skvělý hit jako "Kiss Of Dawn". Jenomže to samo o sobě k natočení dobré desky nestačí. "Venus Doom" je zkrátka krokem mimo. Zatímco na předchozí desce (kterou bych se za songy "Dark Light" nebo "Killing Loneliness" nebál označit za optimistickou) předvedli HIM vyspělý a zároveň poslouchatelný celek, jejich album číslo šest stojí na naprosto opačném pólu. Fanouškům tak nezbývá než věřit, že jde jenom o ojedinělý výstřelek a musí doufat v lepší budoucnost. I když kdoví. Třeba se jim změna zamlouvat bude.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY