Živá zábava do obýváku

23.09.2007 09:00 - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

Slovenští profesoři ska Polemic vydávají po dvou letech novou desku. Tentokrát nejde o řadovou nahrávku, ale o záznam z koncertu na festivalu Hodokvas ze srpna 2006. Během jejich hodinového setu zazněly sice všechny nejznámější skladby, avšak výsledný dojem je rozpačitý.
6/10

Polemic - Live

Skladby: Slnko v sieti, Nádherný svet, Ona je taká, Are You Ready Fi Dis Fire?, Nude nedáme šancu, Yes You're Right, Ja som to vedel, Nebudem tu večne, You Can Get It, Hurikán, Medzi nebom a zemou, Blázni, Top Secret Man, Do rája, Do ska, Mládenci, Jah Live, Ako to prežijem?, Komplikovaná
Vydáno: 21.05.2007
Celkový čas: 65:29
Vydavatel: Sony Music
Pokud hudební interpret vydá určité množství studiových desek, je dobrým zvykem vytasit se s živou nahrávkou. V minulosti vyšla řada legendárních živáků, které patří nezřídka dodnes k tomu nejlepšímu, čím se daný hudebník či kapela pyšní. Na druhé straně je možné v obchodech a hudebních katalozích najít spoustu nahrávek, které vyšumí do prázdna, ačkoliv samotný koncert byl úspěšný a lidé se při něm bavili. Tak nějak je to i s live albem Polemic.

Polemic platí za jednu z nejpopulárnějších česko-slovenských ska formací. Po právu. Na svém kontě mají dost kvalitních desek, pilně objíždějí domácí i české kluby a festivaly a přestože jejich hudba nepřekvapí ničím závratně novým, produkce pobaví. Koncert na festivalu Hodokvas před několikatisícovým publikem splnil vše, co měl. Velkou předností těchto slovenských muzikantů je komunikace s publikem: je nevtíravá, nepodbízivá a přitom dostatečně podmanivá, aby dokázala oslovit a přiměla publikum reagovat; křičet, zpívat, tleskat a tancovat. Ostatně hudba kteréhokoliv ska uskupení k tanci pobízí sama o sobě. Polemic se to všechno daří výborně, což je na nahrávce prokazatelně slyšet. Pokud zpěvák na chvíli ztichne, publikum ho hned hlučně nahradí, mezi skladbami nejsou zbytečné pauzy, všechno to příjemně odsýpá.

Kromě skvěle složeného playlistu a bezvadně šlapající spolupráce s publikem se vydařil i zvuk nahrávky. Zvukař na festivalu i producent ve studiu odvedli výtečnou práci, všechny nástroje znějí vyváženě, překvapivě dobrý je zvuk dechové sekce a také "sound" již jmenovaných fanoušků - jejich projevy během show znějí správně blízce, což u jiných takto pořízených nahrávek nebývá samozřejmostí.

Přes všechny svoje klady nakonec "Polemic - Live" nevyzní ale jinak než jako obyčejný výběr písní nahraných živě. Ano, kapela, která odehraje takovýto koncert, se nemá ani v nejmenším za co stydět, pokud se ovšem rozhodne zaznamenat představení na kompaktní disk, je to krok vedle. Živé album, aby mělo smysl, musí být zkrátka něčím jiné, nemělo by vyznít jako pouhý záznam řadové show. Řekněme tomu třeba přidaná hodnota. Namátkou mě napadá živák českých "konkurentů" Sto zvířat nazvaný "Jste normální". Pokud jste ho slyšeli, víte, o čem je řeč. Dvě zajímavosti, které alespoň trochu okoření nahrávku Polemic, je Dr.Kari a jeho "raggamuffin" v písni "Medzi nebom a zemou" a skladba "Mládenci" coby nápadité spojení ska a cimbálovky. Víc ani ň, bohužel.

Velká škoda, že se Polemic rozhodli pořídit svoji live nahrávku právě z festivalu. Dít se tak na jejich samostatném koncertě, měli by možná více prostředků, jak album realizovat do zdárnější podoby. Takhle jejich počin působí trochu odfláknutě. Nebo že by povinnost hudebnímu vydavatelství?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY