Filmový festival Finále nabídne i muziku

24.04.2007 08:03 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Finále logo
© facebook interpreta
Letošní ročník festivalu českých filmů Finále nabízí návštěvníkům vedle filmů ze současnosti a minulosti české kinematografie také několik hudebních témat a v rámci doprovodného programu i šest koncertů.

Semináře, filmy, koncerty či diskuzní panely s hudebními tématy budou probíhat v Plzni po celou dobu festivalu. Finále, které oslavuje jubilejní 20. ročník, probíhá v Plzni a v Praze od 23. do 29. dubna.

Hudební seminář
Jedním ze stěžejních hudebních témat festivalu je seminář Pavla Klusáka Česká filmová hudba - 60. léta. Na něj pak Pavel Klusák naváže seminářem Česká filmová hudba - Éra elektronických soundtracků, jehož hostem bude bude hudebník a autor několika filmových elektronických soundtracků Jan P. Muchow ("Samotáři", "Pusinky").
Česká filmová hudba - 60. léta; středa 25. 4. od 17:00 hod
Česká filmová hudba - Éra elektronických soundtracků; pátek 27. 4. od 17:00 hod

Videoklipy
Hudebník a režisér Zdeněk Suchý uvede na festivalu svůj oblíbený diskuzní blok o videoklipech. Jeden večer bude věnovaný tématu Parodie v klipech, návštěvníci festivalu se mohou těšit i na přednášku, která bude řešit otázku Umíme ještě slovensky? Jejím hostem bude Dara Rolins.
Parodie v klipech; úterý 24. 4. od 19:30 hod
Umíme ještě slovensky?; čtvrtek 26.4. od 19:30 hod

Dežo Ursiny
Festival představí filmovou tvorbu legendárního hudebníka Deža Ursinyho. Ze dvou jeho filmů, které festival uvede, bychom rádi upozornili především na slovenský muzikál "Neberte nám princeznu" z roku 1981, ve kterém se ve výborné formě představili například Meky Žbirka, Marie Rottrová a Marika Gombitová. "'Neberte nám princeznu' je zvláštní dílo: z části o dětech, a přitom ne pro děti, pop a zároveň autorské dílo. Jistě, socialistické televizní filmy stárnou: u tohoto se ale o dnešní ohlas bůhvíproč nebojím," říká k filmu hudební publicista Pavel Klusák.
Neberte nám princeznu; čtvrtek 26. 4. od 19:30 hod
Obrázky z výletu za plot blázince; pátek 27. 4. od 19:30 hod

Pavel Fajt
Jedním z hudebních počinů festivalu je i propojení současných rytmů s němým filmem. Němý film Gustava Machatého "Kreutzerova sonáta" z roku 1926 doprovodí v živém vystoupení bubeník Pavel Fajt.
Kreutzerova sonáta; středa 25. 4. od 22:00 hod.

Koncerty Finále:

ZACH'S PUB, začátky vždy 20:30
24. 4. Oskar Petr a Helen
26. 4. Tara Fuki
28. 4 Záviš

ANDĚL MUSIC BAR, začátky vždy 21:00
24. 4. Iva Frühlingová
25. 4. Mojmir Papalescu & The Nihilist
28. 4. Noc s Andělem

Více informací a případné programové změny na filmfestfinale.cz.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY