Slyšeno v předstihu: Ash - Twilight Of The Innocents

14.05.2007 14:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Ash - Twilight Of The Innocents
© facebook interpreta
Severoirská formace Ash rozhodně nemá ráda rutinu. V hudebních vodách se dokonce pomalu zažívá bonmot, že na každém lichém albu pootočí volume pořádně doprava, a vyplivnou tak pořádný nářez, jenž je ale méně user-friendly než chytlavý britpop na albech sudých. To by se dalo potažmo přenést také na kvalitu desek samotných: zatímco na těch sudých působí Ash sebevědomě, vyvíjí se a kráčí kupředu, na lichých jedou solidní retro, které moc velké ovace nesklízí. Takže počítejte se mnou: "Trailer", "1977", "Nu-Clear Sounds", "Free All Angels", "Meltdown" a teď "Twilight Of The Innocents"... Šest. Takže britpop jako Brno? Nikoli. Ale daleko od pravdy zase nebudeme.

Ash potkala mezi "Meltdown" a chystanou novinkou jedna velká změna - kapelu opustila kytaristka Charlotte Hatherley, takže se Ash po devíti letech (Hatherley s nimi byla od singlu "A Life Less Ordinary" a alba "Nu-Clear Sounds") vrátili ke své prapůvodní tříčlenné sestavě, jíž tvoří Tim Wheeler (kytary, zpěv), Mark Hamilton (basa) a Rick McMurray (bicí).
Ash
© http://www.sonik.be
Rozchod proběhl hladce a bez emocí, prý v dobrém. A soudě podle promo nosiče, který se nám díky vydavatelství Warner Music dostal do rukou v předstihu, se minimálně Ash štěstěně protentokrát zalíbili. Všech dvanáct písniček, se kterými se loni vydali do studia, totiž zní dravě, chytlavě a hlavně netuctově. Povedlo se namíchat jakýsi kompromis všech předešlých alb, z čehož vznikl jeden fungující celek. Jednoduché, úderné popové melodie, které v sobě skrývají víc energie než alkalický energizer. Ash slibovali změnu, slibovali ještě větší retro a slibovali také své nejlepší album. Nakonec možná ani tyhle reklamní povídačky daleko od pravdy nebudou.

Album produkuje Michael Brauer (např. "Parachutes" a "X&Y" od Coldplay či "Lovesick" Boba Dylana) a první singl "You Can't Have It All" už od března točí rádia (o českých samozřejmě nemluvím). Oficiálně vyšel v digitální formě 9. dubna, o týden později následovala fyzická podoba. Jeho červnovým pokračovatelem bude hitovka "Polaris", která by se díky svým řízným riffům a hutnému refrénu neztratila ani na nejlepších nahrávkách U2. V Irsku už 29. června, jinde 2. července se můžete těšit na tuto vyvolenou dvanáctku: I Started A Fire, You Can't Have It All, Blacklisted, Polaris, Palace Of Excess, End Of The World, Ritual, Shadows, Princess Six, Dark And Stormy, Shattered Glass, Twilight Of The Innocents


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY