Kvaska chuti mírně nadprůměrné

23.02.2007 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Manželská dvojice Landových se před pár měsíci rozhodla natočit film. Ač měla "Kvaska" být původně jen nízkorozpočtovým snímkem, možná se nakonec stane jedním z nejnavštěvovanějších domácích filmů vůbec. A pomoci by mu měla i hudba Daniela Landy.
6/10

Různí - Kvaska (soundtrack)

Skladby: Kecy 1, Touha, Kecy 2, Na útěku, Korepetice, Jdou, Opravdové utrpení, Romantický večer ve dvou, Vzpomínka na vězení, Noční Foyer, Kecy 3, Anticop I., Kecy 4, Touha II., Ve skrýši, Anticop II., Můra a motýl, Soud, Kecy 5, Duet - Navždy, Snílci, Samota, Nadávky, Padám hloub
Celkový čas: 39:24
Vydavatel: Sony BMG
Český hudebně-filmový trh má v sobě zakódovaný jakýsi podivný zvyk. Z nějakého důvodu si myslí, že divák/posluchač, jenž se nadšeně vyřítí z kinosálu rovnou do hudebního obchodu, aby si pořídil filmovou hudbu, touží slyšet i úryvky dialogů. Nevím, já nikoho takového neznám a u zahraničních písničkových soundtracků jsem se s tímto hybridem ještě nesetkal. Hudební doprovody českých snímků vydané na CD však takovým nešvarem překypují naprosto pravidelně. Soundtrack z muzikálu o zákulisí muzikálu "Kvaska" bohužel není výjimkou.

Není pochyb o tom, že nízkorozpočtový film bude osvěžením české filmové nabídky. Také se sluší napsat, že vznikl v "rekordním čase", když od sepsání námětu po dokončení prací uběhlo jen několik měsíců. A asi by bylo podivné, kdyby hudbu k němu složil někdo jiný než manžel režisérky Mirjam, všeuměl Daniel Landa. Má za sebou několik divadelních muzikálů, spoustu sólových desek a písničky v "Kvasce" jeho hudební cítění (a dosavadní tvorbu současně) rozhodně nezastřou.

Zaznamenané skladby by se povětšinou bez problémů vešly i na Landovy sólovky, jinam je však posunuje zpěv Lucky Vondráčkové, Jiřího Korna a dalších. Kromě typických landovin dokáže autor překvapit, jako třeba v teskné skladbě "Můra a motýl" nebo muzikálově přeslazené "Navždy". I přes angažování známých zpěváků je ale soundtrack nejsilnější v písních, jež si Landa urval pro sebe: singlová "Touha" by mohla muzikálu přinést i rádiový hit, melancholickou polohu pak skvěle zvládl ve "Snílcích".

Škoda jen, že tohle sotva čtyřicetiminutové CD není naplněno pouze povedenými skladbami, ale i těmi slabšími. A pak spoustou velmi zbytečných úryvků dialogů, díky nimž budete mít tlačítko skip za chvíli pěkně ošoupané. Nicméně jako upomínka na film cédéčko funguje poměrně dobře.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY