Pohled do hitparád IFPI - 3. týden

18.01.2007 21:20 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Říká se, že prý do třetice všeho dobrého, takže by ten - letos třetí - pohled do prodejní a rádiové hitparády české pobočky IFPI měl slibovat konečně nějakou zásadní změnu. Jenže on je po hektickém předvánočním sprintu všude takový klid, že byste slyšeli i sníh (haha...) na zem padat. Jinak řečeno - v rádiích Peha a v obchodech Kabát.
Na české politické scéně to zase pořádně vře, neboť nová vláda zřejmě projde díky svým dvěma novým (z)rádcům. Ale ať už jste na jakékoli straně, můžete být rádi alespoň za to, že se konečně začne něco dít a nebude to vypadat jako v žebříčcích rádiové a prodejní hitparády české pobočky IFPI. V nich je největším překvapením týdne fakt, že se nepodařilo výsledky shromáždit ve středu odpoledne, jak je dobrým zvykem, ale až během čtvrtečního dopoledne. Takže přetočme pásek o osm dní zpět a jdeme na to!

Peha - Deň medzi nedeľou a pondelkom
© facebook interpreta
Rádia - A zase ta Peha! Písnička "Spomal" vládne českému rádiovému éteru již sáhodlouhých pět šest týdnů. Pomalu se jí ale začíná rýsovat rýsuje silný soupeř, protože "Čmelák" od Divokýho Billa opět popolétl o trochu blíže k stále popoletuje okolo vrcholu a je i tento týden na druhé příčce, což je jeho čímž obhájil svůj nejlepší výsledek za celých předchozích šestnáct týdnů, které v žebříčku prozatím strávil. Jeho cesta vzhůru pak již minule donutila na třetí místo sestoupit růžovou "U & UR Hand" od Pink. Red Hot Chili Peppers zůstali se svým, tuto zimu nepříliš aktuálním (to platí stále, i nadále!) singlem "Snow" na čtyřce a na pětce se i tento týden objevuje David Koller, který tak poprvé už podruhé dokázal s písničkou "Nic není nastálo" přeskočit porazit bývalé parťáky z Lucie, protože "Otevřená zlomenina srdečního svalu" od Wanastovek opět klesala - tentokráte z pětky na sedmičku sice stoupala, ale jen o jedno místo na šestku. A teď konečně něco nového: Na sedmičce se v první desítce teprve rozkoukává - minule osmnáctý - Akon s písničkou "Smack That" a první desítku sice i nadále uzavírá dámský blok, ale Ewu Farnou nahradila Jana Kirschner a vzala s sebou Jarka Nohavicu - píseň "První noc v novém bytě" je devátá. Na osmé příčce zůstaly All Saints a na desítku se ze šestky propadla Nelly Furtado. Krom Akona se nikomu nepodařil významný skok kupředu ani za hranicí první desítky, což platí také o výrazných pádech směrem dolů. Aktuální žebříček se také obešel bez jakýchkoli novinek.

Kabát - Corrida
© facebook interpreta
Prodejnost - Prodejní hitparáda se zřejmě - stejně jako zima - někde zapomněla a stagnuje. První desítka zůstala, až na jednu výjimku, ve stejném personálním obsazení jako minule a v první sedmnáctce jedenáctce najdeme jen jednoho jediného "nečeskoslovenského" interpreta. Na úplném vrcholu jsou se svou multiplatinovou "Corridou" opět Kabáti, za nimi stále dva "Strážci plamene" Hapka s Horáčkem a na třetí místo se po delší pauze opět vyhoupla i tento týden cítí Ewa Farna s albem "Měls mě vůbec rád?". Hana Hegerová se musí se svou výběrovkou opět spokojit jen s místem bramborovým. Na páté příčce jsou Pátou příčku opustili jediní zahraniční zástupci (nepočítáme-li ovšem interprety ze Slovenska), a sice U2 s výběrovkou na CD a DVD. a trojblok výběrovek uzávírá ta Kupředu tedy mohli jiní: Pátá je výběrovka od Elánu, šestý živák Jarka Nohavici "Doma" a sedmý Kryštofův "Rubikon". Osmé místo z důvodu nepochopení "hudby" Michala Davida přeskočím a za devátými U2 se ještě zmíním o příčce desáté - "Deň medzi nedeĺou a pondelkom" od Pehy. Nový dech nabírají Evanescence, kteří poskočili o šest příček kupředu na dvanáctku a zcela plný sil se zdá být Moby, který se svou výběrovkou pronikl už do druhé desítky a je devatenáctý. Nejvyšší (a také jedinou) novinkou je "The Sweet Escape" od Gwen Stefani. Konec záznamu. Howgh.

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 3. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY