Dobrá hudba na netu zdarma a legálně (11)

08.08.2000 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Taky jste slyšeli, že metal je mrtvý? Není to pravda, tvrdé kytary se v současné době vrací v plné síle, i když jim není dáváno mnoho prostoru v médiích a musí si své postavení vydobýt hlavně přímým kontaktem s fanoušky. Pokud navíc patříte mezi lidi, kteří metalisty považují za vypatlané hlavy, které akorát umějí mávat hlavami a chlastat, asi se vám dnešní díl našeho seriálu nebude moc líbit. Mezi oněmi metalovými "vypatlanými hlavami" totiž najdete daleko více lidí, kteří pochopili význam internetu a nabízejí na něm své skladby ke stažení (mám na mysli samozřejmě ty známější spolky) než na taneční scéně, kde by se to snad dalo očekávat mnohem častěji, protože ta je daleko více spojena s počítači a moderní technikou. Skutečnost je však zcela jiná - zatímco o legálně stáhnutelnou skladbu známého tanečního interpreta na internetu téměř nezakopnete, od známých jmen tvrdého rocku a metalu si můžete na vás harddisk převést spoustu dobré muziky. Dnes vás o tom přesvědčím.

Halford
© Downloadsdirect
Na začátek pro vás mám opravdový bonbónek. Před několika lety Rob Halford odešel od Judas Priest a to po jejich velmi tvrdém, úspěšném a mimo jiné i naprosto skvělém albu "Painkiller". Poté založil projekt Fight, následoval elektronický experiment Two, přiznal svou homosexualitu a nyní se pokorně vrátil do náručí metalu, který mu, po pravdě řečeno, šel vždy nejlépe. V pondělí 7. srpna vyšlo jeho nové album, které nese označení jeho jménem Halford a název "Ressurection". Jak přiznal v jednom rozhovoru, je velký fanooušek internetu (je na něm každý den) a pravděpodobně i proto uvolnil k volnému stažení hned tři z celkově dvanácti nových skladeb. Titulní "Ressurection" by se klidně mohla objevit i na výše zmíněném albu "Painkiller" jeho bývalé kapely, rychlý rytmus, tvrdé riffy a hlavně vypjatý vokál do neuvěřitelných výšek, jaké vytáhne snad jen on. Druhou skladbou je duet s podobným navrátilcem jako je nyní on - Brucem Dickinsonem z Iron Maiden. Slyšet tyto dva výborné zpěváky v tříminutové vypalovačce "The One You Love To Hate" je neskutečným zážitkem. Trojici písniček uzavírá sedmiminutová "Silent Screams", částečně balada, ovšem s rychlou vsuvkou, další skvělá věc. Skladby určené k volnému downloadu mají především zaujmout k tomu, aby si člověk koupil celé album. V tomto případě se to Halfordovi skutečně povedlo, už ho mám objednané. Ony tři skladby si můžete stáhnout tady.

Anthrax
© anthrax.com
Druhý tvrděrockový počin k volnému stáhnutí je skladba od skupiny Anthrax. Ti nedávno vydali své největší hity pod názvem "Attack Of The Killer A's" a jako bonus na něm nabídli duet ve skladbě "Ball Of Confusion". Duet je nevšední v tom, že v něm zpívají jak současný, tak i minulý zpěvák kapely, tedy John Bush i Joey Belladona. Jakkoli se poté plánované společné turné s oběma zpěváky neuskutečnilo, zůstal alespoň tento duet. Stáhnou si ho můžete odtud.

Iron Maiden
© ironmaiden.com
Rockových či metalových videoklipů se na obrazovkách našich televizí příliš často nedočkáme, a tak doufám, že vás potěší možnost podívat se alespoň na internetu na dva klipy hvězd rockového nebe. Motorhead nabízejí svou coververzi "God Save The Queen", původně od punkových Sex Pistols, Iron Maiden zase pohyblivé obrázky ke svému prvnímu singlu z nového alba "Brave New World" a sice ke skladbě "The Wicker Man". Oba videoklipy si můžete donekonečna pouštět na této adrese.

A samozřejmě, pokud to snad nevíte, více než pět stovek legálních skladeb si můžete stáhnout přímo od nás z MusicServeru. Stačí kliknou tady.

Víte, kde se dají sehnat dobré a legální nahrávky v mp3 či jiných formátech nebo kde je k mání skvělý koncert či videoklip nebo...? Napište nám!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY