Peha vládla radiovému éteru i na konci roku

04.01.2007 05:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

S novým rokem přichází také první letošní nahlédnutí do hitparád české pobočky IFPI. Ačkoli jde o první hitparády tohoto roku, vracejí se ještě k roku uplynulému - shromažďují totiž výsledky z jeho posledních dvou týdnů. Nejhranější byla již počtvrté v řadě "Spomal" od Pehy, nejprodávanější "Corrida" od Kabátů.
Vítejte v novém roce! Doufám, že si prodejní hitparády nedávají novoroční předsevzetí, protože to vypadá, že ta od české pobočky IFPI si dala za cíl stabilitu a pokud možno totální neměnnost. To ale naštěstí neplatí pro hitparádu rádiovou, která se nám za ty dva týdny přece jen změnila. Ne sice na příčce nejvyšší, ale vše podstatné se alespoň dělo v jeho nejbližším okolí. Přinášíme vám první letošní pohled do prodejní a rádiové hitparády české pobočky IFPI, který je ještě návratem k roku uplynulému - výsledky jsou totiž z období od 18. prosince do 31. prosince 2006.

Peha - Deň medzi nedeľou a pondelkom
© facebook interpreta
Rádia - Peha je k nezastavení. Již počtvrté za sebou je její singl "Spomal" na nejvyšším stupínku, což znamená, že rádiové hitparádě vládla úplně celý prosinec. Tentokráte však s tím rozdílem, že již setřásla své dlouhodobé pronásledovatele z Wanstovic Vjecý, které zcela vypadly z první trojky. Na druhém místě se tak objevuje ze šestky poskočivší Pink s peckou "U & UR Hand" a bronzovou příčku si i nadále udržel "Čmelák" od Divokýho Billa. Venku není po sněhu ani památky, takže nám ho domů přinášejí - alespoň skrze rádia - papričky značky Red Hot Chili Pepers, jejichž singl "Snow" zaznamenal skok hodný sedmimílových bot. Postup z osmnáctky na čtyřku je věc v posledních měsících téměř nevídaná. Wanastovky ukončily svůj pád na páté příčce, což jim tak akorát stačilo na to, aby za sebou udržely jiného člena bývalé Lucie - Davida Kollera a jeho písničku "Nic není nastálo". Druhou půlku první desítky ale jednoznačně ovládly krásné, mladé a neklidné zpěvačky. Na sedmičku postoupila z desítky Nelly Furtado, na osmičce jsou s "Rock Steady" hned čtyři krasavice najednou - All Saints, na devítce Rihanna s "Unfaithful" a celou desítku uzavírá Ewa Farna a její singlovka "Měls' mě vůbec rád?". Do první desítky se nezadržitelně řítí také všichni svatí ze společného singlu U2 a Green Day "The Saints Are Coming", trumpety od Flipsyde či Shakira s Carlosem Santanou v písničce "Illegal". Naopak velký propad zaznamenal "Rubikon" od Kryštofů, který z pětky spadl až na patnáctku. Zezadu se již ale řítí jeho nástupce, písnička "Svědomí", která je momentálně na devětadvacítce, takže se u Kryštofa o nezájem bát nemusí. Nejvyšší novinku má Eric Prydz s písní "Proper Education" a nejvyšší českou zase nejnovější superstarový vítěz Zbyněk Drda - "Srdce pátrají".

Kabát - Corrida
© facebook interpreta
Prodejnost - Na rozdíl od rádiové hitparády ta prodejní žádné významné změny nenabízí. První devítka se jen mírně přeskupila a David Koller spadl z desátého místa na dvanácté. Jinak nic. Ale pojďme popořadě. Porodní problémy má Kabátí "Corrida" konečně za sebou a těší se - jak vidno - skvělému zdraví, plné síle a dobrým prodejním číslům. Obhájila totiž minulé vítězství před trojicí Hapka / Horáček na dvojce a Hanou Hegerovou na trojce. Na bramborové příčce se usadil Jarek Nohavica se svým živákem "Doma", a odsunul tak svou sousedku z Těšínska Ewu Farnou na příčku pátou. Šesté místo patří výběrovce Elánů, sedmička Wanastovic "Torpédu" a osmička "Rubikonu" pana Kryštofa. Mírný pokles zaznamenali devátí U2, kteří se svou výběrovkou klesli z minulé šestky. Na desítce se objevuje Hana Hegerová podruhé, tentokráte však se svým záznamem "Koncert". Skoky dopředu či zajímavé novinky veškeré žádné, takže zmíním jen propad bestofky slovenské Pehy z dvanáctky na jedenadvacítku a vstup Michala Pavlíčka do hitparády - s živákem "Beatová síň slávy" se usadil na závěrečném zveřejňovaném, tedy padesátém místě. Příští týden se u těch pravých novoročních výsledků těším nashledanou. Howgh.

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 1. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY