Vánoční číslo jedna v UK patří vítězce soutěže X Factor

26.12.2006 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Zázrak se nestal, i letošní rok ovládl vánoční žebříček vítěz televizní reality show X Factor. Přesněji vítězka, singl Leony Lewis "A Moment Like This" si koupilo přes půl milionu Britů. O sto tisíc nižší číslo dotáhlo počtvrté za sebou na vrchol albového pořadí Take That a jejich comebackový singl "Beautiful World".
Leona - A Moment Like This
© facebook interpreta
Britové si nadělují dárky až 25. prosince ráno, zpěvačka Leona Lewis dostala jeden už v neděli vpodvečer. Její skladba "A Moment Like This" získala vánoční číslo jedna v britské hitparádě. Nic si nedělejte z toho, že ji neznáte, je totiž čerstvou vítězkou pěvecké televizní reality show X Factor. Její nástup byl přímo bombastický a vůbec nevadilo, že singl se začal prodávat až od středy. Nejprve byl k dostání jen na internetu, kde se za první půlhodinu prodalo 50 tisíc kopií. Dohromady Leona za čtyři dny prodala závratných 571 tisíc kusů svého debutového singlu, což je zdaleka nejvíce ze všech hitů na čísle jedna za celý rok. Zároveň jí jeden týden stačil k tomu, aby se dostala do celoroční Top 5. Píseň "A Moment Like This" byl před čtyřmi lety paradoxně prvním singlem Kelly Clarkson, vítězky American Idol. V Billboardu bral originál jedničku, Británii ale pochopitelně nechal zcela chladnou. Je to podruhé za sebou, co vánoční žebříček ovládl singl z X Factor, "That's My Goal" Shaynea Warda se vloni v prvním týdnu prodalo dokonce 724 tisíc kopií. Na dvojku se samozřejmě museli odsunout Take That. Jejich "Patience" i po čtyřech týdnech na čele vykazuje slušné prodejní čísla, 50 tisíc kusů ve vánočním žebříčku je dokonce druhý nejvyšší prodej po debutovém týdnu. Jen s trojkou se museli spokojit McFly. "Sorry’s Not Good Enough" / "Friday Night" je jejich jedenáctý singl a teprve pátý, který nevyšplhal na vrchol. Další novinka je na čísle čtyři, kde jsou Girls Aloud s "I Think We're Alone Now". Je to jejich čtrnáctý singl a jedenáctý v Top 5. Poslední příčka v elitní pětce patří německé dvojici Cascada a jejich coververzi "Truly Madly Deeply" od Savage Garden. Na šestku vystoupali Pogues a Kirsty MacColl se svojí trvalkou "A Fairytale Of New York", kterou klidně můžete považovat za pomyslného vítěze souboje čistě vánočních singlů. Vánoční týden nebyl asi nejšťastnější pro nasazení nového singlu Razorlight, "Before I Fall To Pieces" neobsahuje žádné zvuky rolniček, a tak ačkoliv kapela zažila veleúspěšný rok, je to jejich nejhůře postavený singl od roku 2004. Nedařilo se ani podobně nazvané skladbě Jamese Morrisona "The Pieces Don't Fit Anymore", která je dokonce až na čísle 30. Pro příští týden se rýsuje jeden favorit na chvostu čtyřicítky, kde se na základě digitálního prodeje umístil klubový projekt Sharam s "PATT (Party All The Time)". V posledním žebříčku roku 2006 budou zápolit také klubový hit Big Bass a Michelle Narine "What You Do (Playing With Stones)", nový singl Davida Gilmoura, Good Shoes nebo Iron Maiden. Kompletní singlový žebříček je k vidění zde.

Take That - Beautiful World
© facebook interpreta
Nejprodávanější album v posledním předvánočním týdnu patří Take That. "Beautiful World" se prodal ve vysokém nákladu 443 tisíc kusů, což je dokonce dvakrát více než v debutovém týdnu. Je to zároveň také nejvyšší týdenní číslo pro rok 2006, čímž překonali Arctic Monkeys a "Whatever People Say I Am, That's What I'm Not ". Navrátivší se boyband tak už dosáhl na hranici prvního prodaného milionu a v posledním týdnu roku bude možná útočit i na celoroční číslo jedna, které zatím drží Snow Patrol s "Eyes Open". Hodně se prodávalo i "Love Album" Westlife na dvojce (236 tisíc) a Oasis se "Stop The Clocks" na trojce (191 tisíc). V první desítce si výrazně polepšil George Michael, jehož "Twenty Five" poskočilo z devítky na pětku a do desítky se vrátili i Razorlight. Jedinou novinkou v Top 75 je "Hip Hop Is Dead" rappera Nase, který stačil jen na číslo 68. V posledním týdnu ještě vyjde album The Cooper Tample Claus nebo duety Aaliyah. Kompletní albový žebříček je k vidění zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY