David Koller, hudební hledač

06.11.2006 17:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Kdo od nové sólové desky Davida Kollera "Nic není nastálo" čeká hity jako od Lucie, možná bude jeho novinkou zklamán. Trpělivý člověk otevřený hudebnímu hledačství (v rámci mainstreamu) však bude nadšen nečekanými aranžérskými cestami, kterými se tento bard české scény dokázal vydat.
8/10

David Koller - Nic není nastálo

Skladby: Pěkné svátky, Nic není nastálo, Dnes mě upálíš, Záchranář, Ano, Jižní kříž, Až ti řeknu, Žádný city, Dýchám, Lajka z I. P. Pavlova, Klub lhářů, Čas nejde vzít zpátky
Celkový čas: 45:40
Vydavatel: Universal
Po razantním odchodu z Lucie a přesycení kytarami v Kollerbandu Davidu Kollerovi asi nezbývalo nic jiného než vydat sólovou desku. Na jeho výtečný eponymní debut už dávno sedá prach, a tak je třeba novinku "Nic není nastálo" brát spíše jako novou etapu v jeho kariéře než navazování na cokoli z jeho minulosti. Obklopil se známými (Marek Minárik, basa) i méně známými (Michal Nejtek, klávesy; Michal Pelant, kytara) muzikanty, zavřel se s nimi do studia a pracoval. Co je výsledkem? Ač se vydavatelství logicky snaží posluchače přesvědčit, že na desce "přichází s novými písněmi volně navazujícími na to dobré, co kdy Lucie vytvořila či vytvořit chtěla," skutečností je, že album patří bezpochyby k tomu posluchačsky nejtěžšímu, na čem se kdy Koller podílel.

Pokud čekáte jasné hity, na jaké byla Lucie přeborníkem, na "Nic není nastálo" je kromě titulního songu a několika dalších skladeb ("Jižní kříž", "Čas nejde vzít zpátky") nenajdete. Prvních několik poslechů může dokonce svádět k podezření, že je deska jen slabým odvarem dřívějších Kollerových nahrávek, protože melodie nejsou prvoplánové a refrény neoplývají chytlavostí. Kdo ale dá albu šanci, začně postupně zjišťovat, že tohle je nahrávka pro vnímavé a trpělivé posluchače, pro lidi, kteří i v mainstreamu hledají něco nového, nevšedního a aranžérsky propracovaného. Kollerova snaha dát šanci novým hudebníkům i textařům (mimo jiné Márdi z Vypsané fiXy, Jasmína Šťastná či Miroslav Kuželka) vyústila v desku, která se sice dlouho prokousává do uší, tam však napevno nadlouho zahnízdí, protože umožňuje objevovat další a další hudební vrstvy.

Kladem největším se jeví angažování klávesisty Michala Nejtka, jehož styl hry na klavír je v českém popu unikátní a dodává několika skladbám nádech něčeho vskutku nečekaného. V pilotním singlu "Nic není nastálo" z něj vyluzuje zvuky na samé hranici klaviatury, klavírní balada "Žádný city" díky jeho hře zabrnká na emoce. Hluboký zážitek přináší "Záchranář", k němuž Nejtek zaranžoval smyčcový doprovod, opět zcela v jiných intencích, než co byste v českém popu čekali. Deska ale samozřejmě není postavena jen na klavíru. "Ano", "Jižní kříž" či otvírák "Pěkný svátky" dají pořádně zaznít i kytarovým strunám a místy se přiblíží jemnější verzi Kollerbandu.

Koller a spol. vytvořili v podobě "Nic není nastálo" muzikantsky i textově nejednoduchou nahrávku, jakých v Česku vzniká málo. Nečekejte Lucii, nečekejte hity, ale dejte té desce šanci. Zaslouží si to.

P. S.: Šanci "Nic není nastálo" rozhodně dá desítka redaktorů musicserveru, kteří se budou podílet na chystané makrorecenzi.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY