Potřetí, přesto pořád ne dost

24.09.2006 12:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Potřetí se v Praze ukázala kapela Pearl Jam. Opět to byl vynikající koncert. Po předchozích večerech v holešovické sportovní hale se tentokrát místem činu stala Sazka Arena naplněná bezmála celá těmi nejlepšími fanoušky. U Pearl Jam rozhodně neplatí, že je stačí vidět jednou, každý koncert je jedinečný a i pátek 22. září byl nezapomenutelný.
Pearl Jam Live
© www.pearljam.com
Před koncertem Pearl Jam nikdy nevíte, jak přesně bude vypadat seznam skladeb, jak jej kapela poskládá a jaká budou písničková překvapení. Na stránkách kapely se aktuálně zveřejňují setlisty (a také oficiální bootlegy), ale pro odhad pražského vystoupení byly seznamy z předchozích italských zastávek úplně bezpředmětné. Přičtěme naprosto oddané publikum, co na své oblíbence nezapomíná (první český koncert proběhl už před deseti a druhý před šesti lety, jak ten čas letí!), bohatý katalog silných skladeb a pověstnou muzikantskou poctivost party ze Seattlu, která se koncentruje pouze na hudbu bez okázalých efektů. To vše vysvětluje, proč tak nekomerční kapela, co ani netočí videoklipy, dokáže v Praze zaplnit Sazka Arenu.

Zábavné bylo sledovat reakce posluchačů na produkci předkapely Tarantula Ad. Trio s netypickým nástrojovým obsazením produkuje svéráznou směs art rocku, psychedelie a metalu, takže jejich kompozice převážně zněly jako strašidelný soundtrack k hodně úchylnému psychologickému filmu nebo horroru. Zvláštní, zajímavé, nestravitelné, divné - cokoliv z toho pasuje.

Pearl Jam small a
© Karensa Wight
Koncert Pearl Jam připomíná obrovské přátelské setkání po letech, kdy se radost a energie přelévají z publika na pódium a zpět. Eddie Vedder s již nezbytnou lahví červeného vína se pokoušel číst česky, což bylo těžko srozumitelné, ale milé. V blyštivém saku a gumové masce amerického prezidenta předvedl něco rockového kabaretu v "Bu$hleaguer", ale to byly jen takové dobře zapamatovatelné momentky z celkově výtečného vystoupení. Když se poprvé zvedla obrovská skákající vlna těl v "Animal" a ve stejné chvíli se podařilo vychytat zvuk (soudím jen svůj dojem, který byl přesně uprostřed plochy velmi dobrý), bylo jasné, že to zase bude něco velkého.

Písně z aktuálního eponymního alba naživo opět povyrostly (lituji jen neodehrané "Gone", která mohla být živě úchvatná), asi nejlépe fungovaly "Life Wasted" a "World Wide Suicide". Mimořádně energická "Whipping" je pěkným důkazem bohatého archivu špičkových neohraných skladeb, do něhož Pearl Jam rádi sahají. Výborně vyzněly "Do The Evolution" a "Given To Fly". Ovšem málo platné, naprostými diváckými favority byly "Alive" a dvojice "Even Flow", "Daughter", obě řádně natažené a dovedené k výšinám přímo extatickým.

Pearl Jam small b
© Karensa Wight
Pokud by existovala anketa o nejlepší koncertní přídavkový blok, pak by šestice písniček v Praze 22. září 2006 byla žhavým kandidátem na titul. Dal by se mu dát podtitul Písně o mužích (velmi vtipně to Ed Vedder uvedl česky) a polovina byla téměř ve stylu unplugged. Na úvod dvě nealbové filmové písně ("Mrtvý muž přichází" a "Velká ryba") a nakonec "Alive", která rozbouřila opravdu celou halu až po horní ochozy.

Bylo vidět, jak se kapela (v tradičním pódiovém rozestavení tentokrát obohacená i o hostujícího klávesáka Booma Gaspara) dobře baví, zejména famózní Mike McCready s kytarou na pravém křídle byl miláčkem davů. Závěrečné kusy dvě a čtvrt hodiny trvajícího koncertu "Rockin' In The Free World" a "Yellow Ledbetter" odezněly do rozsvícené haly a ten pohled na lidi bych přál všem, co tam nebyli. Sám sobě jsem záviděl, jaký to byl krásný zážitek. Chlapi, přijeďte zase.

Pearl Jam small c
© Karensa Wight
P. S.: Po vystoupení předkapely jsem se stal nechtěným svědkem partnerské rozepře mezi chlapíkem a jeho přítelkyní, kteří stáli hned vedle mne. Docela zbytečná hádka, díky níž tam pak celý ten báječný koncert oba stály jako blumy, udobřovací pokusy byly dost neúspěšné. Doufám, že doma už bylo všechno v pořádku, třeba si pustili "Better Man", on nebyl hrubý a ona vztahovačná.

Setlist: MFC, Last Exit, Animal, Life Wasted, Elderly Woman Behind The Counter In A Small Town, World Wide Suicide, Insignificance, Marker In The Sand, Unemployable, You Are, Sad, Whipping, Even Flow, Daughter, Alone, Jeremy, Do The Evolution
Přídavek 1: Dead Man Walking, Man Of The Hour, Nothingman, Leatherman, Better Man (Save It For Later), Alive
Přídavek 2: Bu$hleaguer, Comatose, Given To Fly, Rockin' In The Free World, Yellow Ledbetter

Pearl Jam, Tarantula Ad, Sazka Arena, Praha, 22.9.2006


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY