Razatnejší a uhrančivá tvář démonů

03.10.2006 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Po vydání "Ultima Ratio" se od Depressive Disorder čekalo hodně věcí. Výtečný debut sklízel úspěchy i za našimi hranicemi. "In Depth" je jasným potvrzením, že tahle dvojka má ve svém hudebním ranku velmi dobře vykročeno a pracuje na sobě s každým novým albem. "In Depth" zaujme všechny vyznavače ponurých tónů electronic body music.
8/10

Depressive Disoder - In Depth

Skladby: On The Edge, Abyss, Underneath, Reality, Resistance, Disintegration, TV-Freak, Blind, Hypocrite, Existence Of Evil ('06 Edit)
Celkový čas: 45:29
Vydavatel: Monopol Records
Od vydání desky "Ultima Ratio" uplynul více jak jeden rok. Během něj Depressive Disorder usilovně pracovali na pokračovateli. Ten dostal název již v počátku příprav, titul "In Depth" nebyl vybrán jen tak náhodně. Na koncertech pak otestovali novou skladbu "TV-Freak" a možnost do jejich tvorby implantovat kytarové ruchy Oldřicha Hladkého z kapely Rhodian. Úspěšné předskakování před legendou Die Krupps jim pootevřelo vrátka i pro hraní venku. "In Depth" jednoznačně potvrzuje, že dvojice Patrik Lev a Radim Čáp intenzivně pracuje na svém zdokonalování, pilování stylu a nalézání nových cest. Základ zůstal, ale na druhém albu na něj stavějí výraznější rytmiku a určitý "písničkový" (pokud se v ebmku o něčem takovém dá hovořit) formát, kdy každá skladba nemusí mít hnedle přes šest minut.

Na "In Depth" tedy neočekávejte jakýkoliv ústup z electronic body music, ten zůstal a asi i inspirace jejich oblíbenými kapelami. Zvukové inženýrství je dokonalejší než na "Ultima Ratio", tak jako melodické prvky brousící hrany hrubých hran nastolených rytmů. Patrikův vokál je srozumitelnější a čitelnější než na albovém předchůdci, i když je elektronicky zastřen. Vývoj ještě dokreslují kytary, nemůže tedy být řeč o přešlapování na místě, rozvoj je patrný a přináší své ovoce.

Nechybějí opět instrumentální předěly, "On The Edge" je intrem k úvodnímu preludiu ponuré "Abyss". "Resistance" je přeměna technologických vibrací a rozvíření vod pro nejlepší moment celého alba "Disintegration". Ten čpí nepolapitelnou atmosférou, která je na jednu stranu pro Depressive Disorder typická, ale na tu druhou v této zločinné současnosti burcuje výkon na maximum. "Undreneath" je kytarově jiskřivým trackem zapadajícím do skládačky a "Reality" je jasně údernou vypalovačkou předurčenou na živá vystoupení. Z koncertů známá "TV-Freak" startuje poslední etapu "In Depth", v níž hlavně vyniká skvostná "Blind". Úplný závěr patří instrumentálce "Existence Of Evil", ta byla původně určena pro výstavu Jana Krumphanzla, ale nebyla nakonec použita a v nové úpravě skvěle zapadá do konceptu desky.

"Ultima Ratio" lze zpětně brát jako ukončení jedné z podob života Depressive Disorder. "In Depth" je vykročením do jiných spekter, která si zachovávají typické tváře pro tuto dvojici, ale zároveň je posouvají dále k vypilování vlastního stylu. "In Depth" bez problémů může konkurovat skupinám ze stejné branže mimo naše hranice a zároveň je to jedna z nejlepších letošních desek svého druhu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY