One World One Love Parade – The Compilation 2000

20.07.2000 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

V sobotu 8.7. proběhl další ročník berlínské Love Parade, jako malá vzpomínka na tuto akci vyšla kompilace "One World One Love Parade". Duc duc pro léto jak stvořené...

One World One Love Parade – The Compilation 2000

Skladby: Dr. Motte & WestBam - Love Parade 2000 (One World One Love Parade) (Short), Mr. X & Mr. Y - Back To Berlin, Lexy & K-Paul - Turntable Artist, Hardy Hard - The Audience Is Listening, Members Of Mayday - Datapop (Short), Wise Monkeys - Dominator, DJ Mo Vs. Marc de Clarq - Suicide Rhythm (Radio Rhythm Edit), Marusha - Ravechannel, Madcap - Floorfiller, Drax Ltd. II - Amphetamine, 16C+ - Wet Love, WestBam - Love Bass (Short), MJ Lan - Generate Bodies (Short), Dicktator - Weekend (WCS Remix Short), L.U.P.O. - For Freedom And Dignity (Dr. Rhythm Mix), DJ Dero - Batucada 2000

Kupte si album One World One Love Parade za skvělých 488,- Kč na CD nebo 268,40 Kč na kazetě!

Celkový čas: 77:03
V roce 1989 se poprvé v berlínských ulicích konala Love Parade, velká rave party. Letošní ročník se konal za ne moc příznivého počasí, ale i tak se na ní sešlo více jak jeden a půl milionu fanoušků německé taneční hudby. Celou akci provázel jakýsi soundtrack, tedy kompilace skladeb pod jménem "One World One Love Parade".

One World One Love Parade
© BMG Ariola ČR/SR
Na kompilaci naleznete všehochuť. Německý rave už není takový jako v období své největší slávy v první polovině devadesátých let. Součastný německý rave je změkčený trancovými elementy a sem tam s odbočkou na techno logical trance, styl, který právě vzešel z německé taneční scény. Už to nejsou dynamické duc duc skladby se zvuky určitých frekvencí. Jsou k slyšení syntenzátory, cingrlata a fragmenty vokálů. Největší podíl na albu má Klaus Jankuhn, který se u mnoha skladeb spolupodílí producentsky a je druhou polovičkou projektu Members Of Mayday, který je také na kompilaci zastoupen jednou skladbou. Dalším člověkem hodně pracujícím pro Love Parade je Maximillian Lenz, alias WestBam (jeho přezdívka vznikla spojením slov Westphalia Bambaataa, jeho oblíbenci jsou Africa Bambaataa).

Album je spojeno dohromady, tedy nenaleznete ani sekundu místa na oddech. Od počátku do konce jste nuceni rytmem poskakovat a tančit, v tomto pohledu je to velmi povedená kompilace. Letošní hymna Love Parade, kterou vytvořili společnými silami Dr. Motte a Westbam, je taková příjemná rave tranceová záležitost, kterou je vhodné dát na začátek. Následují věc "Back To Berlin" projektu Mr. X & Mr. Y, za kterým se skrývají WestBam, Klaus Jankuhn a Afrika Islam (zajímavá přezdívka, že…), který v tracku vesele mele o tom, jaké je to skvělé být v létě v Berlíně. Další raritkou na tomto výběru je skladba "Datapop" již zmiňovaného projektu Members of Mayday, která je parodií na skladbu "Technopop" skupiny Kraftwerk. Velkým překvapením je zařazení skladby "Ravechannel" od dj-ky Marushy, na kterou už skoro lehal nános prachu, původně se již objevila na debutovém albu této šílenkyně ("Raveland", 1994) a je to nejtvrdší nářez na celé kompilaci. Po této tvrdárně to už vše plyne jen v klasickém soudobém rave nádechu. Na závěr je však nachystána veselá skladba "Batucada 2000" od Dje Dera, latinské rytmy, píšťalky, zvonečky a do toho rave zvuky, pěkné vyvrcholení spojené s tanečním extempore.

Kompilace "One World One Love Parade - The Compilation 2000" je umíchána tak, aby se každému co nejvíce zalíbila. Je to hodně sladké, má to i růžový obal, ale má to jednu chybičku na kráse - je to jednotvárné. Teď je otázkou jestli to byl záměr nebo jestli německý rave je velká nuda, prostě už to není to, co bývalo. Pro tancechtivé je to však ideální, pěkně to šlape a opakováni motivů a melodií, pokud se to tak dá nazvat, tolik nevadí. Takže tančete po zbytek léta s touto kompilací.

CD k recenzi poskytla firma BMG.

Album: One World One Love Parade – The Compilation 2000
Hodnocení 5/10
Celkový čas: 77:03
Skladby: Dr. Motte &


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY