Láska a život podle královny hip hop-soulu

12.07.2006 05:00 - Pavel Novák | foto: facebook interpreta

Mary J Blige rozhodně má svým fanouškům stále co nabídnout. A to dokazuje i na koncertu, pocházejícím z turné k její předposlední desce "Love & Life", jehož záznam se dostal na toto DVD. Práce choreografů, vokalistů a kapely je podtržena jejím nezaměnitelným hlasem a všichni společně se stávají tvůrci nezapomenutelného večera.
7/10

Mary J Blige - Live From Los Angeles

Skladby: You Remind Me, You Don't Have To Worry, Real Love, Be Happy, Love No Limit, My Love, I'm The Only Woman, I Can Love You, Message In Our Music, Children Of The Ghetto, My Life, Your Child, The Love I Never Had, Not Gon' Cry, It's A Wrap, Love & Life Intro, Free, No More Drama, Love @ First Sight, Everything, Family Affair, We Are Family
Celkový čas: asi 111 minut
Vydavatel: Sony BMG
Za těch pár let, co Mary J Blige působí v hudebním průmyslu, má na kontě miliony prodaných desek a především si vybudovala velký respekt a právem jí náleží titul královna hip hop-soulu. A o tom, že je opravdovou třídou ve své kategorii, se nás snaží přesvědčit i naživo na tomto DVD, zachycujícím přibližně dva roky starý koncert. Poměrně zajímavé je, že z tehdy aktuálního alba "Love & Life" nezazní až tolik skladeb, jak bývá při turné po novém albu obvyklé. Mary to zdůvodňuje tím, že její fanoušci ještě nepochopili tu lásku, kterou byla obšťastněna a která z ní vycházela. Vysvětlení je to poměrně zajímavé, ale docela vystihující, protože recenze na album "Love & Life" byly v některých případech rozporuplné.

Konkrétní koncert, který na DVD máme možnost zhlédnout, se uskutečnil 8. května 2004 v Los Angeles Amphitheatre před více než pěti tisíci diváky. Poměrně neobvykle celý koncert začíná. Na předtočeném minifilmu jsou diváci zavedeni na obchodní jednání Mary J s "velkými lidmi", kteří se jí snaží doporučit, jak a co by měla dělat. Ta samozřejmě vše odmítne a na konci zdůrazní, že to nejsou oni, kdo z ní udělal hvězdu, ale její fanoušci. Poté následuje první skladba "You Remind Me". Vskutku povedený úvod. Vůbec začátek sestavený dále ze skladeb jako například "You Don't Have To Worry", "Real Love" nebo "I Can Love You" je jedna nekonečná jízda, která se uklidní až při "Children Of The Ghetto", s níž nastává přesun k soulu. Zatímco v předešlé části z Mary vycházela obrovská energie, nyní z ní pro změnu přímo srší emoce. To nejlepší si ale tvůrci show nechali na samotný závěr. Jmenovitě "No More Drama", "Love @ First Sight", "Everything" a "Family Affair" jsou naprostým vyvrcholením celého koncertu.

Jako bonus najdeme na nosiči dva dokumenty z příprav na turné. Dovíme se něco málo o tom, jak vznikala choreografie, nahlédneme do studia, kde probíhaly přípravy s vokalisty, a v neposlední řadě se podíváme do zákulisí koncertů. V tomto momentě méně zkušený angličtinář určitě pocítí absenci titulků, které by občas u temperamentní černošské angličtiny měly své opodstatnění. Na druhou stranu tento nedostatek je alespoň částečně kompenzován skvělým zvukovým vybavením, které nabízí kromě sterea a DD 5.1 ještě i DTS. Dalším plusem je i hezký digipack, do kterého je toto DVD zabaleno.

Pokud jde o samotný koncert, nemám výtek. Nečekejte žádnou velkolepou show, ale talentovanou zpěvačku, kapelu, pár tanečníků a hip hop, r'n'b a soul pěkně naživo. Mary opět ukázala, že svým hlasem a charismatem si titul královna hip hop-soulu vysloužila oprávněně. Dále však DVD kromě dvou krátkých dokumentů nemá co nabídnout. Když k tomu přidám ještě chybějící titulky, i když bych rád, nemohu dát víc než sedmičku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY