X-tá kopie originálu vždy ztrácí barvu

30.05.2006 05:00 - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Další ostří hoši vtrhli na indie rockovou scénu. Jenže tentokrát se žádná sláva jako třeba u Arctic Monkeys nekoná. Living Things jsou kopírky. Nejvíc ždímají Pearl Jam a The Strokes. Nejsou ničím výrazní, nemají nic, kvůli čemu by si zasloužili být slavní. A to se muselo odrazit jak na albu "Ahead Of The Lions", tak v této recenzi.
4/10

Living Things - Ahead Of The Lions

Skladby: Bombs Below, I Owe, Bom Bom Bom, New Year, God Made Hate, End Gospel, No New Jesus, March In Daylight, Keep It Til You Fold, Monsters Of Man, On All Fours, I Wish The Best For You
Celkový čas: 42:32
Vydavatel: Sony BMG
Mladíci říkající si Living Things jsou z Ameriky. Jsou indie. Tvrdší indie. Rozevlátý garážový rock s ležérně nenaléhavým zpěvem frontmana Boshe Berlina. Kapelu mimochodem tvoří tři bratři Berlinovi - Bosh, Eve a Lillian, hraje s nimi ještě Cory Becker. Kytary jsou znovu in, to ti řekne každý. Já osobně jsem rád, že kytary konečně zase vystřídaly to teplý disco. Souhlasím i s tím, že rock je pop současnosti. Jenže, logicky, když je něco populární, objeví se okamžitě miliony kopií. Kolik teď vychází kytarovek, je až skoro neuvěřitelné. A všechny se tváří, že zrovna ony jsou ty, co si na nic nehrajou, že zrovna jim už ten rock'n'roll koloval v žilách tři měsíce před narozením. Jen pablbovi by doposud nedošlo, že narážím na to, že zrovna Living Things jsou zářným příkladem toho přehnaného plagiátorství.

Na fotkách seděj' a nepřítomně čuměj'. Pozor! Je trendy nepřítomně čumět! Oblečení jsou jako The Strokes, výraz tváře naoko říká, že jich se to netýká, že jsou přece na promo focení jen kvůli vydavatelské firmě, vždyť oni si hrajou tu svou garáž a ta případná sláva, ta je přece vůbec nezajímá. Kecy. Living Things jsou kopií snad všeho. Nudnou kopií. Chtějí se svézt na vlně, na které už ale není místo pro přebytečné surfaře. Půjčují si od Pearl Jam, od Nirvany, od Rage Against The Machine, od Sex Pistols a mnoha dalších. Jenže je ani nenapadne do té muziky vložit něco ze sebe. Slyšel jsem "Ahead Of The Lions" mnohokrát a neuvízla mi v hlavě jediná skladba. Kašlou na melodie, vždyť jsou přece ta garáž. Kašlou na smysluplné texty, chtějí v nich sice dosáhnout naléhavosti Kurta Cobaina, jenže se jim to zoufale nevede.

Takhle to dál nejde. Je na čase udělat v těch kytarách pořádek a já začnu u Living Things. Nechť jdou z kola ven. Pořiďte si radši nové Pearl Jam než tohle. Rozumějte, ono "Ahead Of The Lions" není zas tak špatné, jen je to jedna velká kopie za účelem shrábnutí co nejvíce vočí. Poslechnete si to poprvé, řeknete si - slušnej rockec. Podruhé - to jsou to fakt jen ostré kytary? Přece v tom musí být ještě NĚCO. Potřetí - dvanáct písní, kde je jedna jako druhá, hrajou si na Pearl Jam a nejde jim to. Jo, a to NĚCO tam fakt není. Žádné počtvrté už nejspíš ani nebude. Tudy cesta nevede, kluci, za rok po vás neštěkne ani pes.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY