Jukebox 19/2006

10.05.2006 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Tento týden si v Jukeboxu představíme novinky od Hot Chip, Beirut, The Charlatans, Murder By Death a Zero 7.

Hot Chip - Boy From School (9/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Hot Chip - Boy From School
Debutové album britského kvinteta Hot Chip "Coming On Strong" bylo před dvěma lety ohlašováno jako výrazný příspěvek k inteligentnímu indie-electro popu, což se nakonec naplnilo, jen jaksi chyběli posluchači, kteří by je milovali. S dvojkou "The Warning", která vychází příští týden, by se to mohlo zlomit, pilotní singl "'Over And Over" byl hodně povedený, aktuální "Boy From School" těží z jemné melancholie spletené ze smutného hlasu na pozadí rovných beatů a je také skvělý. Trochu to celé připomíná Junior Boys, nebo spíše jak by zmínění rádi zněli. Možná vám přijde trochu minimalistický s tím funkovým samplem, ale jak už to někdy bývá, po třech posleších nebudete chtít nic jiného.
Beirut - Mount Wroclai (Idle Days) (9/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Beirut - Gulag Orchestra
Bloggeři se hádají, kdo začal o kapele Beirut mluvit jako první a verva, se kterou se k ní hlásí, naznačuje, že jde o opravdu velký objev. Projekt devatenáctiletého Zacha Condona z amerického města Albuquerque zvláštním způsobem těží odkaz balkánských dechovkových orchestrů (i u nás před nedávnem letěli Fanfare Ciocarlia nebo No Smoking Orchestra) a spojuje je se západním písničkářstvím. To všechno bude slyšet na albu "Gulag Orchestra", které vychází příští týden. Ochutnávka "Mount Wroclai" s tahací harmonikou zní trochu jako Radůza ve studiu s The Neptunes, Zach má navíc zvláštně položený hlas, který zní jako plačka na hrobě. (O kapele Beirut se dočtete také v dalším díle naší nové rubriky Radar.)
The Charlatans - Blackened Blue Eyes (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

The Charlatans - Blackened Blue Eyes
Na Šarlatány z Birminghamu u nás v 90. letech kdekdo přísahal. Byli zuřivě fresh v roce 1990, tedy v čase, kdy se domácí muzikanti a fanoušci mohli poprvé dívat svobodně za hranice. Hity "The Only One I Know" a "Then" navazovaly na madchesterskou horečku, spojovaly kytary s tanečními rytmy a kapela měla za mikrofonem Tima Burgesse, který naplňoval étos chemického mužíka na nekonečném tripu. The Charlatans pak zůstali ve hře dalších šestnáct let a nezlomila je ani Burgessova sólová kariéra. Nové, už deváté album "Simpatico" má být prý více do dubu a reggae, což v prvním singlu "Blacend Blue Eyes" není moc slyšet. Je to jeden z nejlepších singlů, které kapela vydala za poslední dobu, nostalgikům dodává reminiscencí na staré dobré časy Happy Mondays a Stone Roses, o groove se stará klavír a Burgess chvályhodně zahodil falzet, kterým děsil na předchozích deskách. Skladbě by možná více svědčil syrovější mix bez nabubřelých smyčců (ve studiu byl s nimi Jim Lowe, který produkuje Stereophonics).
Murder By Death - Brother (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Murder By Death - In Bocca Al Lupo
Kapela Murder By Death si vypůjčila jméno ze stejnojmenné detektivky z roku 1976. Přesně v duchu filmu natočili své druhé album "Who Will Survive, And What Will Be Left of Them?" jako detektivní příběh o záhadných vraždách na malém městě. Aktuální třetí počin "In Bocca Al Lupo", který vychází v květnu, vypráví dvanáct oddělených příběhů malých i velkých podvodníků, kteří se zpovídají ze svých zločinů. K tomu podobně jako ve skladbě "Brother" hraje syrový jižanský rock'n'roll.
Zero 7 - Throw It All Away ft. Sia (7/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Zero 7 - Throw It All Away
Přiznám bez mučení, že Zero 7 jsem nikdy neměl moc rád. To se prostě tak stane, že si k nějaké kapele vytvoříte špatný vztah a nějak se toho nemůžete zbavit. Vždycky mi připadli příliš popoví, parazitující na soundu lepších kapel, které se ale nikdy neprosadily. "Throw It All Away" je jedno z lákadel na jejich třetí album "The Garden", ve kterém se vedle Henry Binnse (je to jeho pěvecký debut) a Sama Hardakera (za syntezátorem) objevuje také zpěvačka Sia, o které jsme zde také nedávno psali. Ani tenhle aktuální singl mě ale příliš nepřesvědčil, abych změnil na Zero 7 názor. Není to vyloženě otřesná píseň, ale je udělaná přesně podle pravidel a je neuvěřitelně nekonfliktní, takové downtempo pro výtahy. Tohle se bude dobře hrát v obchodních domech a v umělohmotných kavárnách.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY