Cesta nemusí být jen černá a bez happy endu

15.03.2006 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Priessnitz mají kupu fandů, ale i těch, kteří jim nemůžou přijít na chuť. Z chystané desky "Stereo" vychází lehce v předstihu singl "Střepy", který opět tyto tábory nikterak nesblíží, i když je to jasný rádiový hit.
8/10

Priessnitz - Střepy

Skladby: Střepy, Němý
Celkový čas: 10:17
Vydavatel: EMI
Kdykoliv na nějakém koncertu zahlédnete původně jesenické Priessnitz, uvidíte pěknou tlupu věrných fandů, kteří si to vehementně užívají. Na druhou stranu existuje nemalý počet lidí, kteří jejich hudebnímu snažení nemohou přijít na chuť a nevědí, kam je zařadit. Odbočka Jaromíra Švejdíka do projektu Umakart byla hutným větrným přemetem, který se nadmíru povedl. Dalším krokem je jejich pokračování na vyšlápnuté cestičce s deskou "Stereo". Ta se objeví v dubnu a produkoval ji parťák z Umakartu Dušan Neuwerth. Label Escape se odhodlal k zajímavému kroku na českém neexistujícím singlovém trhu. Snad nejenom na tento rok nachystal kolekci klubových singlů, které budou vycházet v limitovaném nákladu, budou ručně číslované a zabalené v úhledných kartonových přebalech. Jako číslo jedna tu jsou "Střepy" od Priessnitz.

Písnička samotná je klasickou ukázkou z dílny Priessnitz. Její krásná, čistá a melancholicky zabalená tepající životní žíla ve spojení s Jaromírovým zpěvem a textem zaujme a vecpe se do vaší mysli. Hitový potenciál vychází z očí zabalených do slz, kdo si mě všimne na téhle prašné cestě úžasné současnosti? Singl doplňuje zcela jiný hudební druh - doprovodná hudba k divadelnímu představení "Alois Nebel". Šestiminutová kompozice "Němý" vychází z kytarového zvuku kapely, ke kterému je přihozené pozlátko kláves a elektronického bubeníka. Petr Kružík dokázal zapůsobit atmosférou daného momentu a jeho instrumentálka se neoposlouchá, protože má zajímavé dějové vyvrcholení.

Priessnitz asi nikterak zásadně necouvnou ze svého snažení. "Střepy" mají v sobě jasný záměr zaujmout větší než nemalou obec posluchačů českých rádií, kam tahle písnička rozhodně patří jako ušitá. Samotný singl nabízí dvě odlišné tváře skupiny, každá má ale své kouzlo. Priessnitz si umějí podmanit vyhledávače krás a uvidíme, jak "Stereo" u nich zaboduje.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY