Audio lepší duálu

18.03.2006 05:00 - Ondřej Ručka | foto: facebook interpreta

John Legend se díky své debutové desce "Get Lifted" přes noc stal hvězdou první ligy. Možná ne příliš originální, ale rozhodně velmi libý projev si získal masy fanoušků a deska se stala prodejním hitem. Pokud se zajímáte o urban music a dosud jste Johna Legenda opomíjeli, tenhle dualdisc může být příležitostí k seznáméní se s jeho prvotinou. I když...
6/10

John Legend - Get Lifted (dualdisc)

Skladby: Prelude, Let's Get Lifted, Used to Love U, Alright, She Don't Have To Know, Number One, I Can Change, Ordinary People, Stay With You, Let's Get Lifted Again, So High, Refuge (When It's Cold Outside), It Don't Have To Change, Live It Up
DVD strana
Celkový čas: asi 20 minut
Obsah: 5.1 surround mix, enhanced LPCM stereo, bonusový dokument
Celkový čas: 52:32
Vydavatel: Sony BMG
V poslední době mám takový divný pocit, že se ke mně dostávají desky, které byly stvořeny jen kvůli nekončící honbě za mamonem. Výběry a kompilace, reedice a dualdiscy, povětšinou neschopny uhájit svou samostatnou existenci. John Legend a jeho debutové "Get Lifted" se v této skupině vyjímá trochu odlišně. Na rozdíl od kolekcí druhořadých písní či remixů obsahuje v jádru velmi hodnotný umělecký počin, který si od kolegy Veselého vysloužil velmi kladného hodnocení (link výše), od kritiků obecně velkou míru uznání (čtyři obdržené Grammy, devět nominací celkem) a od posluchačů nezanedbatelný prodejní úspěch. Možná jméno, které změnil z nudného John Stephens na bombastické John Legend, předznamená jeho budoucí kariéru, našlápnuto má skvěle. Možná taky ne.

"Get Lifted" je bezesporu velmi působivou deskou, a to hlavně díky Johnovi samotnému. Jeho fantastické piano skills a charismatický hlas byl podpořen i excelentní produkcí Kanyeho Westa a když jeden slyší třebas brilantní a jednoduchou "Ordinary People", tak mu leze mráz po zádech. Ale to jste si už všechno mohli přečíst před rokem v recenzi na desku. Od posledního setkání se toho totiž příliš nezměnilo. Pořád se jedná o to samé album, pořád je to jeden a ten samý tracklist, jenomže v technologicky odlišném kabátu. Na dualdiscu. Co teda obsahuje kromě zvýšené zranitelnosti dat? Na DVD straně je album rozmícháno do zvuku v 5.1 a ve velmi kvalitním PCM stereu a je na něm i bonusový kratičký dokument. Potud jen konstatování obsahu, člověka ale zklame například nepřítomnost pro album aktuálních videoklipů či jasná bezobsažnost krátkého filmu o Johnovi. Uvidíte ho zpívat s rodinou, uvidíte jeho maminku, jak říká, že John byl odmala ten nejlepší, uvidíte natáčení klipů (o to paradoxnější je jejich nepřítomnost) a Kanyeho, jak říká, jaké je to skvělé s Johnem pracovat. Nic nevídaného, nic nečekaného, nic zajímavého.

Zhodnocení celého výtvoru se tak logicky musí skládat ze dvou částí. O audio straně téhle placky není třeba vést diskuse, ale o její DVD části ano. Ta je prosta hodnoty a obsahu a krom trošku vylepšeného zvuku nepřináší žádný signifikantní bonus, pro který by se vyplatilo jít místo audia do dualdiscu. Právník si řekne: Cui bono? čili komu to slouží, a na to si posluchač už jistě dá odpověd sám.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY