Překopávky Prince temnot

28.01.2006 14:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Zajímavým pohledem na Ozzyho Osbournea je jeho album předělávek písní jiných interpretů pod názvem "Under Cover". Podívejme se spolu, jak dopadly Ozzyho oblíbené skladby v jeho podání. Výsledek je mírně nadprůměrný, rozhodně to není žádný propadák.
6/10

Ozzy Osbourne - Under Cover (dualdisc)

Skladby: Rocky Mountain Way, In My Life, Mississippi Queen, Go Now, Woman, 21st Century Schizoid Man, All The Young Dudes, For What It’s Worth, Good Times, Sunshine Of Your Love, Fire, Working Class Hero, Sympathy For The Devil, Changes (Duet with Kelly Osbourne)
Celkový čas: 59:18
Vydavatel: Sony BMG
Už na loňské luxusní čtyřdiskové kolekci pod názvem "Prince Of Darkness" Ozzy Osbourne představil své oblíbené skladby od jiných interpretů ve svých úpravách. Doplněné o tři nové nahrávky a bonus v podobě duetu s dcerou Kelly ("Changes", památná věc od Black Sabbath) nyní vychází kolekce coververzí nazvaná "Under Cover" i samostatně. Není to vůbec zbytečné album, je zajímavé dopasovat Ozzyho charakteristický hlas do skladeb nepsaných pro něj. A chápejme to i jako dlouho zamýšlenou poctu Ozzyho oblíbeným písničkám, jež ho ovlivnily.

Nahrávky na desce můžeme rozdělit do tří kategorií: Trefa, Dobrý průměr a Parodie. Obecně tvrdé rockové skladby, kde je Ozzy podpořen temným valivým soukolím skvělých muzikantů, dopadly dobře, ať už to je "Rocky Mountain Way" nebo "21st Century Schizoid Man". "Fire" zní, jako by to byla kmenová píseň Black Sabbath! Stonovská "Sympathy For The Devil" je darebácky úsměvná, přitom tvrdá a zábavná. Na opačném konci hodnocení jsou balady - "In My Life" je v Ozzyho interpretaci k smutnému pousmání (starý muž bilancuje) a "Changes" je v této verzi poněkud nudná. Ze sólových Lennonových písní lépe než "Woman" dopadla "Working Class Hero", zde Ozzy velmi pěkně vystihl téměř tragickou náladu písně.

Osbourne je pověstný v umění obklopit se výtečnými spoluhráči. Na "Under Cover", jistě k oboustranné spokojenosti, obsluhuje kytary Jerry Cantrell (ex-Alice In Chains), a ten si tedy se Zakkem Wyldem v ničem nezadá (a dovolte mi reklamní vsuvku: pokud jste neslyšeli dvě Cantrellova sólová alba, rychle to napravte). Ne vždy se Ozzy na albu trefil do výběru repertoáru, ovšem to je vyváženo pestrostí zvuku a někdy i překvapivými náladami v kontextu toho, jak můžeme doposud tvorbu Prince temnot znát (viz výborně přearanžovanou "For What It's Worth"). Pozor, Ozzy je sice rockerská karikatura, ale pořád dokáže být pozoruhodný.

Dualdiscová edice "Under Cover" nabízí na druhé straně placky DVD, jež obsahuje všechny skladby v rozšířeném stereu, skvělý videoklip "In My Life" aneb Ozzyho život ve třiapůlminutové zkratce plné rychle sestříhaných archivních záběrů (ve spojení s obrazem jeho zpěv přece jen dopadá lépe a smířlivěji) a pakárnu nazvanou "Dinner With Ozzy And Friends", kde Ozzy se synem Jackem, Lennym z Motorhead a pár kravaťáky z vydavatelské firmy typickým způsobem vypravuje veselé příhody ze života.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY