Deset let nespavosti naživo

26.12.2005 12:20 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Po výběru hitů v audiopodobě a klipovém DVD vyrazili Faithless na velké turné, z něhož vzniklo jejich první živé dévédéčko nazvané podle místa konání koncertu "Live At Alexandra Palace". Koncert je sice výborný, ale zamrzí absence jakýchkoli bonusů.
6/10

Faithless - Live At Alexandra Palace

Celkový čas: asi 94 minut
Vydavatel: Sony BMG
Britští Faithless vždy rozdělovali taneční scénu na dvě části. Jedni je měli za stálé recyklátory toho stejného, jiní na ně nedali dopustit. Já jsem je měl vždy docela rád, jen mi na albech vadily dlouhé stopáže některých skladeb, přičemž se v nich nedělo nic nového a zásadního. I oni se nedávno rozhodli svou kariéru připomenout na výběrovce "Forever Faithless" a stejnojmenném klipovém výběru. DVD s klipy však bohužel patřilo do skupiny nosičů s nejnižším stupněm vybavení, kdy kromě videoklipů na disku nebylo vůbec nic dalšího. Nyní na trh přichází další DVD "Live At Alexandra Palace" se živým záznamem, který je na tom, co se týče vybavení disku, jen o trochu lépe. A přitom koncert na něm zaznamenaný je skutečně povedený, protože i ti největší škarohlídi musejí přiznat, že Faithless byla jediná taneční skupina, která dokázala svou hudbu předvést (víceméně) živě a přitom pod pódia přilákat davy.

Úvod koncertního záznamu je vskutku úchvatný. Legendární "Insomnii" vystřídá pomalejší "No Roots" a hitovka "God Is A DJ" a je jasné, že naživo jsou Faithless opravdu skvělí. Sister Bliss a Maxi Jazze na pódiu doplňuje spousta muzikantů a backvokalistů, takže kapela zní skutečně živě a o mnoho lépe než na deskách. Bohužel skutečně povedená je jen první třetina koncertu, poté už je to jen mírný nadprůměr. Může za to hlavně několik instrumentálek, které atmosféře neprospívají. Výborný je zvuk, kdy je vedle sterea a DD 5.1 přítomno i DTS, obraz je v širokoúhlé podobě, ovšem kameramani občas neměli ani tolik co snímat. Poměrně zvláštní se mi zdá, že Faithless nemají žádné projekce, což je u taneční kapely velmi neobvyklé, prostě na ně jen svítí světla. Koncert je výborný, jen zarazí, že jeho první část zastíní jeho zbytek, když obecně to bývá naopak.

Část recenze s bonusy zde nehledejte, veškeré extra materiály totiž tvoří jen fotogalerie, čímž je DVD podobně odfláknuté jako to minulé s klipy. Když už nevznikl žádný dokument z turné, nechápu, proč na DVD třeba nejsou rozhovory z EPK u vydání desek nebo podobné věci, které existují a pouze je stačí přidat na DVD. Takhle to bohužel opět vypadá, že se holt někomu nechtělo s tím drbat, když si to fandové stejně koupí...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY