Jana Kirschner - V cudzom meste (SE)

08.06.2000 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Jana Kirschner minulý rok dobyla své rodné Slovensko a tento rok vytáhla na Česko. I proto vyšla speciální edice jejího alba "V cudzom meste", doplněná o několik bonusů. A jedno je jisté - můžeme ji Slovákům jen tiše závidět.
7/10

Jana Kirschner - V cudzom meste (SE)

Skladby: Všetko je nanič, Líška, Posledná, Modrá, V cudzom meste, Don't Worry, Little Sister, You're My Man, I Don't Want You, Right Here, Home, Sweet Child, Žienka domáca, Don't Worry (live), Líška (live), Modrá (live), Oh Me, Oh My

Celkový čas: 61:01
Jana Kirschner se na Slovensku stala jedním z největších objevů minulého roku. A nyní se konečně objevem stává i u nás. Naprosto zaslouženě. Její debutové album, stvořené ve spolupráci s Andrejem Šebanem, si téměř nikdo nekoupil, nikdo ho neznal a i samotná Jana Kirschner z něj na koncertech téměř nic nehrála. Její dvojka "V cudzom meste" však už byla o něčem úplně jiném - úspěch stíhal úspěch (mj. několik slovenských Gramy a Zlatý slávik). Ve speciální edici, která je doplněna o čtyři další skladby, se před nedávnem objevila i u nás.

Jana Kirschner nabízí přesně tu hudbu, která na českých rádiích chybí - chytlavý poprock s nehloupými texty. V kombinaci s jejím výzorem pěkné holky je prostě na úspěch zaděláno. Originální třináctka skladeb se skládá z šesti slovenských a sedmi anglických a je mezi nimi patrný rozdíl. Zatímco ty slovenské jsou téměř všechny jasné hity ("Všetko je nanič", "Modrá", "V cudzom mestě"), anglicky zpívané jsou více zadumanější a více "albové". V žádném případě však ne horší. Ačkoli jsou většinou v pomalém rytmu, za typické balady se rozhodně označit nedají. V rychlejších věcech jako "Sweet Child" či "Right Here" mi připomíná Alanis Morisette, ale myšleno je v dobrém. Poslední skladbou před bonusy je slovenská "Žienka domáca", kterou už jste možná z našich rádií také slyšeli. Skvělé odreagování s vtipným textem.

Bonusy na této speciální edici jsou čtyři - tři živé verze ("Don't Worry", "Líška" a "Modrá") a společná skladba s Mirem Žbirkou "Oh Me, Oh My". Živáky jsou na desce spíš do počtu, ale například saxofon v "Modré" skvěle doplňuje původní aranžmá. Duet s Mekym původně vyšel na jeho "Songs For Children 2" a jedná se o příjemnou kytarovou písničku, která vám okamžitě vleze do hlavy. Prostě pecka, jaké meky umí sypat z rukávu jednu za druhou.

Nejvíce k ocenění na tomto albu je autorský přínos Jany Kirschner, která je u většiny skladeb spoluautorkou a to z ní činí zpěvačku o několik tříd lepší než co nabízí většina naší (české) scény. Na druhé straně se nebojí spolupracovat s jinými autory - například s Ivanem Táslerem (z I.M.T. Smile, autor několika písniček na posledním českém album Richarda Müllera), který se podepsal pod třemi slovensky zpívanými písničkami či Ondřejem Hejmou či Dušanem Hevierem (oba dva texty u jedné skladby). Album sice nenabízí kdovíjak originální přístupy, ale jen obyčejné písničky s chytlavými melodiemi. Otázkou však je, zda je ono "jen" na místě. Osobně totiž bych totiž podobných desek s obyčejnými písničkami snesl mnohem více.

Album: Jana Kirschner - V cudzom meste (speciální edice)
Hodnocení: 7/10
Celkový čas: 61:01
Skladby: Všetko je nanič, Líška, Posledná, Modrá, V cudzom meste, Don't Worry, Little Sister, You're My Man, I Don't Want You, Right Here, Home, Sweet Child, Žienka domáca, Don't Worry (live), Líška (live), Modrá (live), Oh Me, Oh My



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY