Není Landa jako Landa

14.12.2005 05:00 - Hana Vykoukalová | foto: facebook interpreta

Pod jménem Daniela Landy vyšlo CD k jeho muzikálu "Tajemství". Pro skalní příznivce to asi nebude to pravé, protože toto CD není jeho typickým počinem, nemusí ale rozhodně být ani zklamáním. Stejně jako samotný muzikál je i tohle album velice zajímavé.
7/10

Daniel Landa - Tajemství

Skladby: Malá slečna, Hledá se muž, Život na vlásku, K sobě patříme, Pozor milé dámy, Magická noc, Mrtví už nic nepoví, Hraj s námi hru, Věřím tedy padám, Proč odcházíš / Prokletý rod, Lykantropie, Staré zdi, Volám, Scénická hudba
Celkový čas: 47:35
Vydavatel: Sony BMG
Byl patnáctý Máj... no stačí... a já jsem jela na muzikál "Tajemství". Popravdě jsem moc netušila, o co jde, jen jsem věděla, že to je od Dana Landy. Ne že bych byla nějaký extra fanoušek, ale přiznávám, že některé Landovy názory jsou mi občas docela blízké. Pominu-li jeho milionkrát propíranou minulost, myslím, že se jako jeden z mála tady snaží lidem něco říct a trochu je vyburcovat... ať už v kladném, nebo záporném slova smyslu. No a něco podobného jsem čekala přirozeně i od "Tajemství" - písně o národní pospolitosti a o tom, co se dá změnit a podobně... no, a ono ne! Pokud od "Tajemství" čekáte typické danlandovské téma, jste vedle. Nebo tedy alespoň já jsem ho tam nenašla. Jde zde o příběh starého rodu se strašným prokletím, písně jsou o neštěstí i lásce. Vše se prolíná i s tématy ze současnosti - například z lékařského prostředí... propojení historie a současnosti je právě tím tajemstvím, které však na CD není odhaleno, na to si musíte zajít na muzikál.

Jak již bylo zmíněno v novince, objevují se zde hlasy například Lucie Vondráčkové, Filipa Blažka, Richarda Tesaříka, Lindy Finkové a dalších. CD "Tajemství" obsahuje 14 písní, které se přirozeně v muzikálu objevují. Z toho poslední je scénická hudba. Některé z písní jsou tvořeny jako dialogy prokládané i mluveným slovem a velice poutavé jsou sborové hlasy v písních. Dodávají nezbytný nádech tajemna. Zvuk celé desky je kvalitní a hutný, v některých písních je například basa vážně žrádlo. Jedna z písní - "Hraj s námi hru" - se objevuje i na Landově "Neofolku" v trochu pozměněné podobě jako píseň "Čaruj". No tedy musím říct, že právě tahle skladba je podle mě absolutní bomba... pořád a pořád jsem si ji pouštěla znovu, tak nějak chytne a už nepustí. Podobná je i "Volám", která je prvním singlem z tohoto CD. Je hodně tajemná a má výborné sborové hlasy. Oproti tomu trochu nudná se zdá "Lykantropie", která nemá ani nijak zajímavou hudbu a je to spíše výklad o této záhadné chorobě. Moc hezká je pak i "Věřím tedy padám", klidná, ale velice melodická a vlastně i tak trochu dojemná. Veselejší pak je tango "Tajemná noc".

Každá píseň má něco do sebe a je součástí celého příběhu. Kdo by čekal klasického Landu, má smůlu. Podle sebe ale vím, že kdo byl na muzikálu, bude pro něj tohle CD velice příjemnou vzpomínkou a vybaví se mu i celý příběh. Tím ale samozřejmě nechci odradit ty, co divadelní zpracování neviděli, i oni si zde najdou to svoje.

Nakonec si ještě neodpustím pár slov k obalu. Vědoma si toho, že nejde o oficiální řadové CD, mě přesto obal trochu zklamal. I sebeobyčejnější dárek se vám hned více líbí, pokud je pěkně zabalen, a to samozřejmě platí i o stříbrných placatých kolečkách. Ono se sice říká, že v jednoduchosti je krása, ale nesmí to být moc. No, možná si s tím mohl někdo trochu pohrát...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY