Divoký přelet na swingovým hnízdem

16.11.2005 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Leona Machálková za svou kariéru už vyzkoušela několikero hudebních kabátů, ten nejnovější se třpytí do swingových nálad, čímž si tato zpěvačka splnila jeden ze svých velkých snů. Album "Voda divoká" je docela se ctí natočená pocta tomuto žánru.
6/10

Leona Machálková - Voda divoká

Skladby: I Wanna Be Loved By You, Jen dva ta loďka může vést, Voda divoká, Fever, Buenos Aires, Já pláču, Here Comes The Sun, Ráno to skončím, Vím jak je těžké žít, Dej mi svou ruku prázdnou, Moondance, Kiki, Swing je tu pořád, bonus: Já pláču (duet s Jiřím Suchým)
Celkový čas: 46:46
Vydavatel: EMI
Když otevřete cédéčko "Voda divoká", čeká vás úvodní komentář, který napsal matador Josef Vlček. Ten ve svých slovech Leonu Machálkovou velmi chválí, osobně však se všemi řádky nemohu zcela souhlasit, ale to je věc osobního názoru. Leona za svou dráhu zkusila třeba folk, avantgardní jazz, muzikál a je jasné, že dost jejích věcí načichlo komerčním popem. Její pole působnosti je tedy velmi rozsáhlé, ale většina lidí si ji pamatuje jako zpěvačku coverů a nemusí se jednat pouze o Vlčkem zmíněné "Totální zatmění srdce", přeci jen - originál od Bonnie Tyler je minimálně o dvě dimenze povedenější. Další meta je však splněna, Leona měla svůj sen natočit s velkým bandem swingovou desku. Chtělo to jen nějaký ten čas, aby se vše právě naplnilo na desce "Voda divoká".

O tom, že Leona Machálková zpívá dobře, asi není zcela nutné pochybovat. "Voda divoká" je důkazem toho, že se umí něžně pomazlit s melodií, či naopak chvilkami být dračicí, která v rytmu swinguje bez nějakého sebemenšího klopýtnutí. Jeden kámen úrazu tu přeci jen je. Její anglická výslovnost a frázování není zcela čisté a místy to trošku škube za uši. "I Wanna Be Loved By You" tak úplně ztratila vše lechtivé a šimrající, co do toho tenkrát dala božská MM. Bohužel stejný neduh vyplave na povrch v písních "Here Comes The Sun" (George Harrison) a "Moondance" (Van Morrison).

Pokud se však sáhne po českém textu, je vidět, že swing má Leona prostě zarytý v krvi. Kromě swingu zde zazní trocha latinskoamerických variací v "Here Comes The Sun" nebo vlnění samby v titulní "Vodě divoké". Jenže pak občas drhnou použité aranže, například v "Buenos Aires" (z muzikálu "Evita") použité kytarové sólo nepasuje a podobný úděl má i "Ráno to skončím". "Vím jak těžké je žít" (Stingova "Moon Over Bourbon Street") a "Dej mi svou ruku prázdnou" ("Put Your Head On My Shoulder" od Paula Anky) jsou přepracovány více vstříc k povedených originálům a Leoně to v nich hlasově sluší. Z českých luhů a hájů bylo sáhnuto po klasice autorské dvojice Suchý/Šlitr, jejich "Kiki" je zde příjemným zpestřením. Jiří Suchý, který napsal český text k písni "I Love Sentimental Reasons" pod jménem "Já pláču", si v úplném závěru s Leonou zapěl krásný duet.

"Voda divoká" je zajímavé dílko, má však své neduhy a občas to nešlape, jak by mělo. Na druhou stranu snaha Leony Machálkové nevyšuměla úplně nazmar a tohle album bude patřit k těm povedenějším, které zatím vydala. "Voda divoká" má několik velmi vydařených momentů, jejich chuť však lehce ztrpčí skladby, které by potřebovaly dopilovat, jak po stránce aranžérské, tak i ohledně té nešťastné výslovnosti. Ve výsledku je to tedy spíše milé překvapení, které snad nebude nadlouho osamoceno.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY