Zaprášenosti - Let It Be, 30 let poté

01.06.2000 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Dnes startujeme další seriál s názvem Zaprášenosti. V něm se budete setkávat na jedné straně s deskami, které se staly milníky hudební historie, na straně druhé s deskami, které upadly v zapomnění, ač se jedná o naprosté klenoty. A čím začít jiným, než nahrávkou The Beatles.
V sobotu 11. dubna 1970 vyšel v novinách The New York Times článek informující o tom, že Paul McCartney končí s Beatles. Byla to jen formální tečka agónie nejvýznamnější hudební formace populární hudby. Ačkoli postupný rozklad skupiny se dal pozorovat již 3-4 roky před ohlášeným rozchodem, Beatles stvořili ještě řadu vynikajících písní. Úplně poslední deskou, kterou nahráli, byla "Abbey Road" (nahrávalo se v červenci a srpnu 1969, vyšla 26. 9. 1969), ale ta vyšla ještě dříve než "Let It Be".

Let It Be
© AlbumCity
"Let It Be" se se svým příznačným názvem stala rozlučkou Beatles. Skupiny, jejíž famózní kombinaci kvality a komerčního úspěchu se ztěží podaří někomu překonat. I když se nejedná o nejlepší album Brouků, obsahuje několik nezapomenutelných písní, které jsou jakýmsi soundtrackem rozpadu kapely. Nahrávky vznikly při natáčení stejnojmenného filmu v lednu až květnu 1969. John, Paul, George a Ringo chtěli nahrát desku syrového rocku bez studiových kouzel, jež bohatě využívali na předchozích albech. Tak vznikly kilometry živých záznamů, s nimiž si producenti dlouho nevěděli rady – i proto deska vyšla až po roce. Nahrávací sessions jsou zachyceny ve filmu, jehož vyvrcholením je poslední živé veřejné vystoupení Beatles na střeše Apple Corps v Savile Row.

Deska začíná křehkou "Two Of Us" – John s Paulem tu dvojhlasem zpívají o tom, že se se svými vzpomínkami vracejí domů. Přes bluesovou "Dig A Pony", jejíž text plný Johnových slovních hříček, nedává příliš smysl, se dostáváme k nádherné Lennonově "Across The Universe" – to je hypnotická věc s krásným textem. Další píseň "I Me Mine" napsal a nazpíval George ve valčíkovém rytmu, ale refrén je pěkně přitvrzený. Krátký žertík "Dig It" je jen předehrou k titulní písni alba. "Let It Be" je jednou z nejkrásnějších písniček vůbec, takže psát o ní je dosti troufalé a zbytečné. Možná jen jednu drobnost - Mother Mary v textu je Paulova matka, která zemřela, když mu bylo čtrnáct. První strana elpíčka končí tradicionálem "Maggie Mae", ale tato verze má necelou minutu.

Druhá strana desky začíná vynikající "I’ve Got a Feeling", jejíž zajímavostí je, že byla složená ze dvou původně samostatných písní. Následující "One After 909" je možná nejstarší nahranou písničkou autorské dvojice Lennon-McCartney, napsali ji ještě před "Love Me Do". K ní je úplným kontrastem milostná balada "The Long And Winding Road" – krásná píseň, ale Paulovi se nelíbilo aranžmá s ženskými sbory, které nahrávce opatřil producent Phil Spector. Předposlední písničkou je Georgeovo milostné blues "For You Blue". Finále desky patří možná nejlepšímu kusu alba a sice "Get Back" – záměrně jakoby americké náladě dominuje slide kytara a piano hostujícího Billyho Prestona.

I když je "Let It Be" dost neucelené a neučesané album, je cenným dokumentem živého hraní Beatles. Je to rock bez příkras, jenž hrála skupina na pokraji rozpadu. A je neskutečné, že Beatles ještě po "Let It Be" dokázali nahrát tak úžasnou desku, jakou bezpochyby je "Abbey Road".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY