Malá slečna Slušná nechala problémové hochy doma

25.10.2005 05:00 - David Věžník | foto: facebook interpreta

Prvotina November 2nd "Midnight Desert" byla kritiky přijata poměrně kladně. Nechyběly ceny nebo alespoň nominace na ně. Novinka "Little Miss Behavin' And The Troublemakers" se snaží na úspěch debutu navázat. A celkem se jí to vede. I když jde "jen" o příjemnou desku.
7/10

November 2nd - Little Miss Behavin' And The Troublemakers

Skladby: Bitter Pill, One Day, Wind Of The Blue, Vampire, Midnight Desert, Fire, Run, If, Who Do You think You Are?, New Year
Celkový čas: 38:30
Vydavatel: EMI
Památka zesnulých neboli dušičky, to se mnohým vybaví, když se řekne datum druhého listopadu. Charismatická kytaristka a vokalistka Saša Langošová, to se mnohým vybaví, řekne-li se November 2nd. Skvělé "Tomcat Blues" a "Cut Up" vybaví se těm, kteří zaslechli něco o věhlasu tři roky staré prvotiny "Midnight Desert" téhle skupiny. Na tuhle desku se teď November 2nd pokoušejí navázat novinkou "Little Miss Behavin' And The Troublemakers". V překladu název desky znamená "Malá slečna Slušná a problémoví hoši". Jsou na albu všichni, nebo jen slečna, nebo jen hoši?

Trocha kecačky na úvod: Za "Midnight Desert" byli November 2nd nominovaní Akademií populární hudby na Objev roku. Novinka se nahrávala v Americe za použití analogových přístrojů a hudebních nástrojů ze sedmdesátých let. Mix dělal David Bianco (spolupracovník například Robbieho Williamse), mastering má na svědomí Eddy Shreyer (spolupracovník Queen, Black Eyed Peas nebo X-Tiny). Další důležití lidé: David Koller (Lucie), Steve Walsh (producent Norah Jones), Bradley Stratton (Circus Praha), Pavel Pohatý (Blue Effect).

Ty vogo, to jsou Cardigans, prolétne posluchači hlavou, když uslyší otvírák a zároveň první singl "Bitter Pill". Z omylu se ho v tu chvíli nesnaži vytrhnout ani hlas Langošové, který v této písni navíc nápadně připomíná hlas Niny Persson. A až na docela funky "Who Do You Think You Are?" se všech zbylých devět skladeb nese ve velmi příjemném vkusném a jemně rockovém duchu. Langošová má talent na melodie, takové "Wind Of Blue", "Midnight Desert" nebo "Fire" člověk z hlavy dostává těžko už po druhém poslechu. Kapitolou samou o sobě jsou texty, z nichž nejvíc zaujme filozofická úvaha "If".

Celkový dojem z alba "Little Miss Behavin' And The Troublemakers" je ale takový rozpačitý. Desku nad průměrem drží osobnost Langošové, kvalitní zvuk a spousta vkusných melodií. Na druhou stranu je album prosté hitu typu "Tomcat Blues" a čehokoliv, co by člověka zarazilo do křesla. Příjemná deska, nic víc. Na druhou stranu, je něco víc potřeba? Nestačí, že Česko má takovouhle kapelu, která vydává takovéhle fajn desky? Vysvětlení možná poskytne i makrorecenze, která bude následovat v brzké době a která jako vždy přinese dalších deset názorů redaktorů musicserveru.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY