Videoklipy New Order hýří nekonvenčními nápady

19.10.2005 12:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Jedním z mnoha nosičů, kterými nás letos oblažili New Order, je i sbírka videoklipů na DVD pod názvem "A Collection". Pojďme se spolu podívat na více než dvouhodinovou kolekci malých téměř-filmů, jež patří k nejlepším z hlediska nápadů a neotřelého zpracování.
8/10

New Order - A Collection

Skladby: Confusion, The Perfect Kiss, Shellshock, State Of The Nation, Bizarre Love Triangle, True Faith, Touched By The Hand Of God, Blue Monday '88, Fine Time, Round & Round, Run, World In Motion, Regret, Ruined In A Day, World, Spooky, 1963, Crystal, 60 Miles An Hour, Here To Stay, Krafty, Jetstream, Waiting For The Sirens' Call
Celkový čas: cca 139 min.
Vydavatel: Warner Music
Příznivci New Order si letos mohou mnout ruce. Jejich oblíbená kapela je v roce 2005 oblažila novou řadovou deskou "Waiting For The Sirens' Call" (podrobili jsme ji i makrorecenzi) a nyní je na trhu dvojdisková singlová kolekce doprovázená dvojicí DVD - jedno z nich je dokumentem o skupině a druhé, "A Collection", které je předmětem této recenze, je sbírkou videoklipů. A to pořádně bohatou sbírkou, vždyť nese více než dvě hodiny materiálu.

Až na pár drobných výjimek se videa New Order vyznačují zejména nevšedními nápady. Nepotrpí si na triky a efekty a spíše stavějí na zvláštním napětí v obyčejných věcech ("1963"), bizarnosti ("Spooky") a vtipu (medvědí "60 Miles An Hour"). U některých klipů můžeme dokonce říci, že New Order byli průkopníky žánru: vzpomeňme na fackovací "True Faith" nebo dnes již legendární (a to nejen kvůli znělce Trianglu) "Blue Monday '88". Už "Bizarre Love Triangle" z roku 1987 se vyznačovala prudkými a rychlými střihy a změnami obrazu a v mnohém určovala směr vytváření videoklipů v budoucnu. Všechny klipy z posledních dvou dekád pak bez váhání označme slovem vynikající.

Snad jediným konvenčním videoklipem je fotbalová píseň "World In Motion" a nepovedeným úletem New Order jako metalová kapela v "Touched". "Regret" a "World" staví na rafinované kráse obrazu, v "Round & Round" stačí k udržení napětí jen obličeje dívek, "Crystal" představilo světu tehdy fiktivní kapelu Killers. Naprostým vrcholem umění ve videoklipu je překrásně jednoduché video "Krafty", v němž stačí dva zamilovaní mladí lidé, kolem nichž úžasně krouží kamera.

Tvůrci kromě třiadvaceti základních videoklipů nezapomněli na bonusy, i když jich není příliš mnoho: alternativní klipy ("Regret" á la Baywatch je pěkně bizarní záležitost, ale nové verze "Ceremony" a "Temptation" jsou vynikající), ukázku živáku "316", osobní playlist a link na web. Důvodem k radosti budiž převedení zvuku do pěti kanálů Dolby Digital. V sumě tak můžeme zaplesat nad slušně zaplněným obsahem disku ve velmi dobré obrazové a zvukové kvalitě. Ovšem nejdůležitějším sdělením z "A Collection" je, že naštěstí stále existují tvůrci pohyblivých obrázků k hudbě, kteří mají nové nápady a dokáží pojmout videoklip jako umění, jež se neokouká během dvou týdnů rotace v hudební televizi.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY