Joe Satriani - Engines Of Creation

26.05.2000 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Joe Satriani je znám jako geniální kytarista. Jako mnoho jeho kolegů z rockové scény si však na svém novém albu pohrál s mašinkami a moderními trendy a výsledek vůbec nezní špatně. Více v dnešní recenzi.
7/10

Joe Satriani - Engines Of Creation

Skladby: Devil's Slide, Flavor Crystal 7, Borg Sex, Until We Say Goodbye, Attack, Champagne?, Clouds Race Across The Sky, The Power Cosmic 2000 Part 1, The Power Cosmic 2000 Part 2, Slow And Easy, Engines Of Creation
Celkový čas: 53:22
Joe Satriani se na své nové desce porval s tanečními styly a nechal tak vzniknout velmi unikátní dílko. Za pomoci svého přítele Erica Caudieuxe natočil desku, ve které spojil hru na kytaru s hip hopem, trip hopem a dalšími moderními formami.

Joe Satriani - obal desky...
© www.satriani.com
Když před dvěmi lety natočil desku "Crystal Planet", kde elektroniky bylo jen velmi poskromnu, jen jako decentní koření, ještě netušil, že za krátkou dobu natočí album elektronikou zcela prodchnutou. S Erickem se seznámil při koncertech projektu G3, při kterých měl tento Francouz na starosti digitální editaci koncertů. Podobnou práci Eric odvedl na již zmiňovaném albu "Crystal Planet", kde nahrál i několik klávesových partů. Při vzniku této desky se oba shodli a vzájemně doplňovali. Původně to měl být jednorázový projekt.

Album vzniklo postupně z experimentů, které byly natáčeny v Erickově domě. Začátek desky patří třem rychlým energickým skladbám. Úvodní "Devil's Slide" je skladba s nádechem tvorby Prodigy, tvrdý rytmus, dynamická kytara. Následuje "Flavor Crystal 7" s výraznou melodickou kytarou, která je příjemným zklidněním ďábelského začátku. Třetí "Borg Sex" je nejvíce protkaná smyčkami zvuků z mašinek, střídáním tempa a v neposlední řadě tu je řádně našlápnutá kytara. Po dramatickém rašení přichází zklidnění s "Until We Say Goodbye", baladou, která byla jako jediná natočena s klasickou rockovou kapelou. Po tomto nádherném momentu přichází trošku rozladění, následující skladby "Attack" a "Champagne?" se ani trošku nevyrovnávají úvodním skladbám. Trpí nečekanými zvraty nejenom v rytmice, ale i celkové zvukové koláži, jsou neuhlazeny, prostě potřebovaly by řádně dokončit. Z rozladění vás vytáhne pomalejší "Clouds Race Across The Sky", Joe vybrnkává melodii a vše je podmaněno pomalým hip hopovým rytmem. Úvod dvojdílné "The Power Cosmic 2000" je laděn triphopově, přechod do druhé části je nečekaný a v plné síle, zde oba pánové navázali na skvělý začátek alba. Závěr alba je v pomalém rytmu, nejdříve velmi poklidná skladba "Slow And Easy" a po té titulní "Engines Of Creation", která má nádhernou melodii s nádechem znělky k seriálu "Akta-X".

Joe Satriani přišel po svých klasických rockových deskách s experimentem, v kterém vzdal hold mašinkám na bázi tranzistorů a mikroprocesorů, což dokumentuje i obal alba, který navrhl Rex Ray. Album je to zajímavé, některé skladby by však potřebovaly trošku upravit, ale i tak se mágovi Satrianimu povedl dobrý kousek. Uvidíme s čím přijde příště.

Album: Joe Satriani – Engines Of Creation
Hodnocení: 7/10
Celkový čas: 53:22
Skladby: Devil's Slide, Flavor Crystal 7, Borg Sex, Until We Say Goodbye, Attack, Champagne?, Clouds Race Across The Sky, The Power Cosmic 2000 Part 1, The Power Cosmic 2000 Part 2, Slow And Easy, Engines Of Creation


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY