Setsakramentsky nabroušená Železná panna

24.09.2005 15:00 - Michal Koch | foto: facebook interpreta

Turné metalových klasiků Iron Maiden, které proběhlo na přelomu let 2003 a 2004, bylo z rodu těch velmi vydařených. Ti, kdož nemohli z jakéhokoliv důvodu žádný z těch energií nadupaných koncertů navštívit, mají nyní možnost díky dvojalbu "Death On The Road" poznat, oč před téměř dvěma lety přišli.
7/10

Iron Maiden - Death On The Road

Skladby: CD1 - Wildest Dreams, Wrathchild, Can I Play With Madness, The Trooper, Dance Of Death, Rainmaker, Brave New World, Paschendale, Lord Of The Flies / CD2 - No More Lies, Hallowed Be Thy Name, Fear Of The Dark, Iron Maiden, Journeyman, The Number Of The Beast, Run To The Hills
Celkový čas: 50:21 + 44:05
Vydavatel: EMI
Světové turné Iron Maiden nazvané "Dance Of Death Tour", které mělo během necelých čtyř měsíců neskutečných čtyřicet devět koncertních zastavení, mělo vše, co se od takového turné očekává. Zněly letité hity i úspěšné novinky, maskot Eddie strašil, jak se sluší a patří, za mikrofonem stál ten nejsprávnější zpěvák aneb Bruce Dickinson a výsledkem toho všeho byly vyprodané haly. Co víc si mohla tahle metalová legenda přát? Snad ještě zachytit ten prchavý okamžik pro budoucí generace - a proto je zde dvojalbum "Death On The Road".

Ovšem psát o takové desce není vůbec snadné, jelikož o čem vlastně psát? O tom, že kapela šlape jako hodinky? O hodinově přesné rytmice? O skvělých ostrých kytarových riffech a vymakaných sólech? Nebo snad o klenutých melodiích, kterým dodává lesku dokonalosti skvělý Dickinsonův vokál, který patří k nejlepším nejen v tomto žánru? Fanoušci heavy metalu o tomhle všem nepochybují a ty, kteří mají tento žánr za nepochopitelný uřvaný hluk (a není jich málo) stejně nepřesvědčím, že je to dobrá deska.

Všech šestnáct zde zaznamenaných skladeb je nahráno během jediného koncertu v dortmundské Westenfalenhalle, čímž sice může trošku utrpět kvalita, protože ne všechno se na každém koncertě vydaří na sto procent, ale na druhou stranu je záznam skutečně autentický a kapela zasluhuje body za odvahu, neboť by jistě nebyl problém sestříhat nahrávku z několika vystoupení. Zvuku lze vyčíst snad jen poněkud nevýrazné basy, jinak vše zní, jak má. V bookletu, kterému vévodí na titulní straně jak jinak než úžasný Eddie, stylizovaný tentokráte do Smrtky, pohánějící pravačkou z kozlíku dva zapřažené oře s ohnivýma očima a v levačce třímající zakrvácenou kosu, jsou k nalezení povedené koncertní fotky a seznam koncertů turné "Dance Of Death Tour". Škoda absence textů, ale jinak solidně odvedená práce.

A tak je to vlastně s celou touhle připomínkou kariéry Železné panny, která, počítáno od vydání prvního alba, letos dovršila pětadvacátý rok. Zkrátka a dobře vydařené živé dvojalbum naplněné poctivým metalem. Radost poslouchat.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY