Temná revize duší a současnosti

13.09.2005 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

O brněnském audiovizuálním projektu H.E.E.L. jsme již psali v souvislosti s vydáním jejich promo CD. Rok se sešel s rokem a tehdy bezejmenné album nyní vychází oficiálně pod názvem "Light In The Hell" doplněné o další vydařené skladby.
9/10

H.E.E.L. - Light In The Hell

Skladby: Convulsion, Alien, Virus, Plague, Nerve, Collapse, Transmission, Scream, H.E.E.L., data track: Hell For You
Celkový čas: 59:42
Vydavatel: Monopol Records
Audiovizuální projekty se u nás nerodí v nějakém přehnaném množství, čest všem výjimkám. O jedné z nich jsme již psali v souvislosti s vydáním promo CD "H.E.E.L." stejnojmenného brněnského projektu. Pro začátek snad jen krátké poohlédnutí a připomenutí základních faktů. První kámen vzniku konceptu celého dílka "Light In The Hell" vzešel z hlav dvojice Patrik Lev a Tomáš Galle, k nimž se přidal Martin Pavlík. Hudební část je výsledkem dvou rozdílných přístupů práce se zvuky v podání Patrika a Martina - každý z nich projektu dodal kus svého já. Vizuální část je postavena na Tomášových fotografiích, z kterých vzešlo slide show doprovázející hudbu při vystoupeních. Nosnou linii neveselého příběhu vymyslel Patrik, který v sobě našel nutkání natočit darkambientně znějící zpověď současné reality, ta však nemohla zaznít v jeho domovské záležitosti Depressive Disorder. "Light In The Hell" je celistvým konceptem, jehož dějový spád vás dokonale pohltí a nedá pokoje, dokud nevyslechnete celou zprávu o neblahém konci lidské evoluce.

Původní vydání neslo samo o sobě sedm tracků, ty jsou na "Light In The Hell" doplněny o tři nové opusy - "Convulsion", "Scream" a "Reflections". Materiál prošel před vydáním digitálním masteringem a došlo i na drobné změny jednotlivých skladeb. Dalším bonusem je data track "Hell For You", v kterém můžete nakouknout pod pokličku umu Tomáše Galleho, jehož fotografické práce berou dech. Naleznete zde jednotlivé snímky, ale nosnou konstrukcí je ukázka ze slide show ke kompozici "Reflections". Je to jen střípek - ukázka z celku, která láká ke zhlédnutí celé show.

Hudební část nabízí delikátní práci s elektronickými impulsy muzikálních čísel. Vnoření se do ponurých vod industriální elektroniky a dark ambientu evokuje spíše bezhappyendová reflexe současnosti - od politických lží přes vládnoucí otěže nadnárodních korporací, zlo a celosvětové násilí vklíněné do strachu z teroristických útoků atd. Tato barvitá výprava v tomto bludném kruhu lidskosti hledá cestu ven, smír, ale je jen na každém posluchači, jaký požitek nebo vyrozumění si při poslechu z tohoto všeho odnese. Patrik Lev ve svých myšlenkách nosí nepolapitelné melodické nápady, které rozvíjí použitou zvukovou škálou. Tu doplňuje o práci s rytmy a další poznatky Martin Pavlík, který je členem projektu Beamship. Dvojice skladeb "Convulsion" a "Scream" zapadají do celku, jako by byly natočeny společně s ostatními a ne s časovým odstupem. Výsledkem je dílo, které získává kladné ohlasy i za hranicemi naší vlasti, pod těmito odkazy hledejte recenzi a rozhovor nejenom o projektu H.E.E.L. (oba články jsou v angličtině).

Takovýchto audiovizuálních prací není mnoho a "Light In The Hell" si zaslouží obrovskou pozornost. H.E.E.L. sám o sobě dokazuje, že lze z minima vytěžit maximum, a ukazuje preciznost práce, jejímž základem je elementární dokonalost a sounáležitost nejenom zvukových rovin. Nebylo by dobré, kdyby další opus pod hlavičkou tohoto projektu přišel nějak náhle, bez jasného odkazu na duševní souznění s vypracovaným konceptem unáhleného pokračování - "Light In The Hell" potřebuje nejprve důkladné vstřebání.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY