Coldplay rozdrtili konkurenci i za oceánem

17.06.2005 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Přes sedm set tisíc kopií svého nového alba "X&Y" prodali za oceánem Coldplay a suverénně dominují hlavnímu žebříčku Billboardu. Za nimi skončili Black Eyed Peas, White Stripes i Shakira. V singlovém pořadí stále vede Mariah Carey s "We Belong Together". "Don't Phunk With My Heart" B.E.P. jí ale brzy začně nebezpečně dýchat na záda.
Stejně jako každý týden vám i dnes přinášíme pohled do singlové a albové hitparády amerického Billboardu.

Mariah Carey - We Belong Together
© facebook interpreta
Mariah Carey slaví na vrcholu amerického žebříčku už měsíc. "We Belong Together" vede i nadále žebříček urban music. Stejný čas se krčí na dvojce Gwen Stefani s "Hollaback Girl", zato trojku máme tento týden novou. Black Eyed Peas tam vystoupali s "Don't Phunk With My Heart", což je už teď jejich zdaleka nejúspěšnější singl. Do desítky se po měsíci vrací Coldplay, jejichž singl "Speed Of Sound" je přesně desátý. Mimo hlavní peloton zaznamenal řádný posun Fat Joe se singlem "Get It Poppin'", který letí z čísla 31 na šestnáctku. Jiný hispánský rapper Rihanna skáče o třicet sedm příček na pozici 30 se singlem "Pon De Replay". V žánrových žebříčcích stojí za zmínku, že Kelly Clarkson dokončila čtvrtý měsíc panování nad žebříčkem Adult Contemporary se skladbou "Breakaway".

Coldplay - X&Y
© facebook interpreta
Albový žebříček zažil souboj těžkých vah. V silné konkurenci vítězí evropští vyslanci Coldplay, jejichž třetí album "X&Y" se prodalo za oceánem v nákladu přes 730 tisíc kopií. Je to nejprodávanější rockové album od poslední kolekce U2 a druhé nejrychleji prodávané album tento rok, po "The Massacre" 50 Centa. Ani sami Coldplay nikdy tolik desek v jednom týdnu neprodali. Chris Martin a spol. zničili předpokládané konkurenty Black Eyed Peas, jejichž "Monkey Business" je druhé s 291 tisíci kusů. I pro ně je to ale nejlepší týden kariéry. Dařilo se i The White Stripes, ti skončili s "Get Behind Me Satan" na trojce a i pro ně je to osobák. Na čtyřce je novinka Shakiry "Fijacion Oral, Volumen 1", což je zase pro změnu nejrychleji prodávané španělsky zpívané album od roku 1991, kdy začali v Billboardu zveřejňovat počty prodaných kusů. Na pětku klesá z jedničky Mariah Carey s "The Emancipation Of Mimi", i tak ale zaznamenala dvanáctiprocentní nárůst prodeje. Další novinky jsou až v druhé desítce. Dvojité CD výběru mladých rockových kapel "Vans Warped Tour 2005" je na čísle třináct, best of r'n'b partičky Jodeci je na čísle 27 a novinka metalistů Dream Theater "Octavarium" na pozici 36. Ani za týden nás nečeká žádný klid - do boje vstoupí novinky Backstreet Boys, Foo Fighters a Fat Joea.

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY