Backstreet Boys nemastní, neslaní jen o trochu méně než kdysi

23.06.2005 11:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Téměř čtyři roky musely fanynky Backstreet Boys doufat, že se jejich oblíbený boyband nerozpadne a natočí novou desku. Jejich modlitby byly vyslyšeny, novinka "Never Gone" právě vychází a nabízí o trošku dospělejší pop než minulé nahrávky. Bohužel právě jen o trošku.
5/10

Backstreet Boys - Never Gone

Skladby: Incomplete, Just Want You To Know, Crawling Back To You, Weird World, I Still..., Poster Girl, Lose It All, Climbing The Walls, My Beautiful Woman, Safest Place To Hide, Siberia, Never Gone, Song For The Unloved, Rush Over Me
Celkový čas: 54:49
Vydavatel: Sony BMG
Byly doby, kdy Backstreet Boys alespoň za oceánem platili za největší (rozuměj nejprodávanější) kapelu. Ruku v ruce s miliony prodaných kusů desek však šla naprosto konformní hudba, která běžného popového posluchače, který odrostl z dětských let, v žádném případě nemohla uspokojit. Na rozdíl od kolegů z 'NSync se šance změnit se v hybatele moderní populární hudby nechopili a až do vydání výběrovky "Greatest Hits Chapter One" se topili hlavně v nudných a stále stejných baladách. Vydání další desky jim trvalo tři a půl roku a bohužel tím nejpřekvapivějším faktem se zdá být to, že se nerozpadli a dlouhou dobu slibovanou nahrávku nakonec přece jen natočili.

Sliby byly takové jako u všech podobných alb - nový zvuk, dospělejší hudba, podílení členů boybandu nejen na skládání, ale i na nahrávání písniček! Teoreticky to znělo dobře, protože ve chvíli, kdy chlapecká kapela prohlásí, že dospěla, prodeje jdou sice do háje, ale hudba je rázem o několik stupňů lepší. Backstreet Boys však své dospění vzali cestou, která není až tak šťastná, cestou až hrozivě velikých hymnických balad, v nichž se kvanta nástrojů bijí s pěti hlasy, které chtějí každý urvat kus svého prostoru.

Album ovšem začíná výtečně - pilotní singl "Incomplete" je jednoznačně skvělý popový kus, kde přijatelná míra patosu, klenutý refrén, smyčcová aranžmá a vše ostatní tvoří dokonalý tvar. Negativem je ovšem to, že podobné balady ("Crawling Back To You", "Lose It All"...) tvoří více než polovinu desky, aniž by ovšem byly alespoň z poloviny tak silné jako "Incomplete". Nejpovedenější se tak jeví rychlejší skladby, kde BBoys znějí jako vyměklý Bryan Adams, hned druhá "Just Want You To Know" patří mezi ty nejlepší kousky na desce, hodně dobrá je i zpočátku lehce r'n'b střihnutá "My Beautiful Woman". Jinak bohužel šeď a průměr, ze kterých album nevytrhnou ani dva evropské bonus tracky, jež desku jen zbytečně prodlužují.

Fanynky, které si "Never Gone" pořídí nejrychleji, obdrží v limitované edici návdavkem i bonusové DVD, které je svým obsahem hodně povedené. Obsahuje videoklip k "Incomplete", šestnáctiminutový dokument z jeho natáčení, fotogalerii (kterou doprovází instrumentální verze singlu) a bonusovou skladbu "Last Night You Saved My Life", která je klasickou popovkou, jaká by se více vyjímala na starších albech kapely. Potěšitelný je ovšem fakt, že jak videoklip, tak bonusová skladba jsou nabízeny i v Dolby Digital 5.1.

Nové album Backstreet Boys ničím nepřekvapuje, a ač se snaží nabízet dospělejší pop, snaha kapely zamrzla u rozmáchlých balad s bohatým aranžmá a vypjatými refrény. A těch několik skutečně povedených kousků celou desku nezachrání. Přesto se jedná v jejich kariéře o jistý krok vpřed, bohužel nikterak dlouhý. Spíš jen takový krůček. Příště by to chtělo pořádný rozběh.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY