Patnáct let hudebního vývoje podle Indies

31.05.2005 05:00 - Vojta Kostelecký | foto: facebook interpreta

Brněnské vydavatelství Indies slaví patnácté výročí od svého vzniku. Při této příležitosti se na trh dostává reprezentativní 2CD "Indies Records 2004 & Best Of 15 Years", které jednak obsahuje ukázky z desek vydaných v loňském roce, jednak zachycuje stěžejní nahrávky napříč celou dosavadní historií Indies.
8/10

Různí - Indies Records 2004 & Best Of 15 Years

Skladby: CD1 - Traband - Černej pasažér (Hyjé!), Neřež - Zázrak (Jednou měř, 2x Neřež), -123 min. - Unfair Chess (XL live), Al-Yaman - Ya-bashar! (Hurriya), Kusumam - Cambiar de Camino (Cambiar), Jablkoň Symphonic - Baba Aga (XXV), Ahmed má hlad - Marko (Magadan), Květy - Taťána (Jablko jejího peří), Dagmar Andrtová Voňková - Sokolníkova dcera (Milí moji), Karel Vepřek - Radost (Artinodhás), Nohavica / Kočko / Putzlacher / Lipus - Těšínská (Těšínské niebo / Cieszyňskie nebe), Sestry Steinovy - Ty jsi tak moudrá (Můj tanec), Hromosvod - Dům v plamenech (17 lízátek), Jablkoň - Pomlázka teče (Hovada boží), Majerovy brzdové tabulky - Hvězdopanna (Pálava), Lingers - Dromios (Gallery), Terne čhave - Kámes (Kaj džas / Kam jdeme), Bluesweiser - Na perách rúž (Blues ze Staré Pekárny č. 2), Docuku - Ti mezříčtí pání (Meziřečí), František Segrado a Veselá bída - Vandrovali hudci (Made In Valmez 04), Koňaboj - Dojdi ty šohajku (Já sa koňa bojím), Cimbal Classic - Katka a Dalibor Štruncovi - Bylo a není (Bylo a není), Hudci z Kyjova - Hudci, milí hudci (Proč kalino nerozkvétáš), Musica per Tibia - Ejhle, opět obnovujem' narození památku (České a moravské pastorely) / CD2 - Meat-House Chicago I.R.A. - Moby Dick (Steak!), Here - Stand (první singl), Psí vojáci - Žiletky (Národ Psích vojáků), Už jsme doma - Kůželína (Pohádky ze Zapotřebí), Zuby nehty - Kobylka (Král vysílá své vojsko), Jolly Joker - Graboši (Pro-tlak), Priessnitz - Sny (Potichu?), Majerovy brzdové tabulky - Gabréta (Gabréta), Iva Bittová / Vladimír Václavek - 100 let (Bílé inferno), Tata bojs - Jaro (Ukončete nás..!), Jan Burian - Na pikolu (Jenom zpívám), Jan Hrubý a Kukulín - Rocková hospoda na řece Orbu (Středozem), Zuzana Navarová a KOA - Lajla Tov (Skleněná vrba), Hradišťan - Modlitba za vodu (O slunovratu), Jablkoň - Bláznivá (Bláznivá), Irena Budweiserová - Bláznivý anděl (Korýši času), Tara Fuki - Spalilo sie (Piosenky do snu), Tomáš Kočko & Orchestr - Zbojnický zvrtek (Do tanca!), Ty syčáci - Hadí nohy (Máj v dubnu), Radůza - Jedem (Při mně stůj), -123 min. - Seven Ways To Heaven, radio edit ( Home?), The Frames - Star Star (Breadcrumb Trail)
Celkový čas: 77:56 + 79:45
Vydavatel: Indies
Různí - Indies Records 2004 & Best Of 15 Years
© facebook interpreta
Celé to vzniklo na začátku devadesátých let, v období všudypřítomné porevoluční euforie. Normalizační hvězdičky byly pohřbeny (kdo tehdy mohl tušit, že nám za pár let začnou houfně vstávat z hrobů, že?), a tudíž se zdálo, že od teď budeme všichni poslouchat už jenom Zappu, Plastiky a Kryla. Někdy v té době se dva kamarádi a hudební nadšenci Miloš Gruber a Milan Páleš rozhodli otevřít společný obchod a půjčovnu s cédéčky. Brzy však inspirováni aktivitami Petera Gabriela začali pošilhávat i po vlastním vydavatelství. A jen několik měsíců na to už mohli slavit vydání prvního indiesáckého alba, kterým byl debut tehdy velmi nadějných hardcorářů Meat-House Chicago I.R.A. Taková to tenkrát byla doba...

Jenže tím Indies ještě zdaleka neměli vyhráno. Několik prvních let bylo hodně hubených. Podle Miloše Grubera nastal zlom až v roce 1994, kdy se vydavatelství upsalo několik - v intencích "nezávislé hudební scény" - velkých jmen. Ať už v případě Psích vojáků, Už jsme doma nebo dívčího spolku Zuby nehty, vždy šlo o zavedené kapely s poměrně rozsáhlou a hlavně věrnou fanouškovskou základnou. Vydávat u "Brňáků" se tehdy v jistých kruzích stalo velmi prestižní záležitostí, a to bezpochyby platí i dnes, kdy je Indies na domácím trhu vedle takzvaných nadnárodních firem největším a z hlediska "zdravého" vývoje naší hudební scény prakticky nepostradatelným hráčem.

Přičemž je důležité zdůraznit, že Indies ani v nejmenším neuhnuli z nastoupené cesty a co se týče "dramaturgie", stále si drží vysoko nastavenou laťku kvality vydávaných titulů. Samozřejmě, z každé jejich desky skákat tři metry do stropu nebudete, ale rozhodně platí, že si v jejich katalogu to své najde prakticky každý. Vyznavač folku, fanda world music, stejně jako tvrdý rocker, zarputilý alternativec, milovník tanečních rytmů a spoustu desek by jistě skousnul i nenáročný pojídač "radio friendly" hitů.

A jestli nevěříte mně, zkuste si pro začátek alespoň poslechnout tento vcelku reprezentativní výběr, který si Indies nadělili ke svým patnáctým narozeninám. Již tradiční kompilaci s ukázkami z těch nejzajímavějších desek loňského roku doplňuje tentokrát ještě druhý disk, který prostřednictvím dvaadvaceti skladeb ve stručnosti mapuje celou dosavadní historii Indies. Poslech je to hodně zvláštní, nejlépe by se dal přirovnat k jízdě na pěkně divoké horské dráze. No posuďte sami: -123 min. - Jablkoň - Radůza - Tomáš Kočko - Tata Bojs - Iva Bittová - Kukulín - Here - a znovu nahoru - a dolů - prudce doprava - a doleva... Po jejím absolování vám ale šoufl rozhodně nebude, právě naopak! Víte, ono to totiž celé dohromady dává nějakým záhadným způsobem smysl.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY