Duševní útěcha po potopě

06.05.2005 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Soul Asylum? Kde je jim konec? Ještě v roce 2000 proběhla zpráva, že jsou bez smlouvy, ale že natáčejí desku, poté již nic. A tak nám po této partičce zbývají pouze starší nahrávky, z nichž jedna s šíleně dlouhým názvem "After The Flood: Live From The Grand Forks Prom June 28, 1997" vychází po více jak sedmi letech.
7/10

Soul Asylum - After The Flood: Live From The Grand Forks Prom June 28, 1997

Skladby: School's Out, Misery, Black Gold, See You Later, Without A Trace, Losin' It, Somebody To Shove, Just Like Anyone, Tracks Of My Tears, Runaway Train, We 3, I Know, Sexual Healing, Game, I Can See Clearly Now, Black Star, To Sir With Love, Rhinestone Cowboy
Celkový čas: 66:29
Vydavatel: Sony BMG
Představte si, že vám na maturitním plese místo nějaké lokální kapely hraje skupina, která je slavná po celém světě. O Soul Asylum to v roce 1998 platilo, dnes už ale nikdo neví, kde je jí konec. Jejich "Runaway Train" je stále slyšet v rádiích, i když si většina posluchačů jméno skupiny nevybaví. Maximálně si někteří vzpomenou, že tuhle písničku provázel videoklip s pohřešovanými dětmi, ale už méně lidí si vzpomene, že se díky němu některé i našly. Soul Asylum zhruba se začátkem nového tisíciletí přestali být aktivní, pouze frontman David Pirner vydal v roce 2002 sólovku. Právě vydaný koncert je takovou vzpomínkou na skupinu, která vyletěla na vrcholky slávy, ale posléze opět zapadla.

Jak je patrné z názvu, Soul Asylum si nedojeli jen tak ze srandy zahrát na maturitní ples. Koncert se konal v nepříliš reprezentativním prostředí leteckého hangáru ve městě Grand Forks, které tehdy postihla ničivá povodeň. Koncert byl svým způsobem ojedinělý jak pro Grand Forks, tak pro Soul Asylum, kteří zde mimo jiné naposledy hráli se svým dlouholetým bubeníkem Sterlingem Campbellem. Nosnou osu celého vystoupení pochopitelně tvořily hlavně písničky z milionového alba "Grave Dancer's Union", z něhož zahráli Soul Asylum v Grand Forks hned čtyři věci. Kromě megahitu "Runaway Train" a o něco méně úspěšné "Without A Trace" to byly ještě "Black Gold" a "Somebody Shove". Právě u těchto skladeb je znát, že i v Americe je známé především toto album. Další desky jsou už zastoupeny daleko méně. Pokud bych měl mít nějakou výtku ke skladbám, pak by to určitě byla absence asi posledního singlu "Promises Broken", který se trošku hrál i u nás a který je mojí nejoblíbenější písničkou Soul Asylum.

Vzhledem k tomu, že se jednalo o maturitní ples, nepřekvapí ani velké množství coververzí. Celý koncert celkem trefně otevírá hodně povedená předělávka "School's Out" Alice Coopera. Hodně zajímavým výběrem je i překvapivě dobře podaná "Sexual Healing" Marvina Gaye, to samé se dá říct i o "I Know" Dionne Farris, která byla v té době v Americe velkým hitem. Covery jako "I Can See Clearly Now" od Johnyho Nashe nebo "To Sir With Love" od Lulu velice pěkně zpestřují trošku jednolitý sound Soul Asylum, ovšem už téměř kuriózním kouskem je country hit Glena Campbella "Rhinestone Cowboy" v jejich podání. Tím nechci říct, že je špatný, nicméně od punk-rockové skupiny je trošku nečekaný.

Nemá smysl si namlouvat, že je David Pirner nějaký excelentní zpěvák a že Soul Asylum byli nějakou výjimečnou skupinou, ve své době však měli určité charisma, což je právě hezky slyšet na "After The Flood: Live From The Grand Forks Prom June 28, 1997". Tento živák je velice příjemným ohlédnutím za jejich kariérou a přináší, díky okolnostem, za jakých se deska nahrávala, i trošku jiný pohled na Soul Asylum.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY